NYÖPPNAT. "Välkommen in" säger källarmästare Mats Broström. Foto: Pekka Pääkkö

Klassisk krog flyttar in på Operan

Wallenbergare och balett under samma tak. Klassisk mat flyttar till klassiska lokaler när restaurang Grodan expanderar till Kungliga operan.

  • Publicerad 11:45, 23 sep 2022

Opera­besökarna gillar wallenbergare och inkokt lax.

Nu har restaurang Grodan även öppnat på Kungliga operan. Det stora brasseriet har varit verksamt på Grev Ture­gatan sedan 1984, Mats Broström har varit källarmästare sedan dess. Nu tar han varumärket vidare.

Guldstuckatur på väggar och i tak, kristallkronor och vackra målningar. Det är med stolthet och entusiasm som Mats Broström rör sig genom de historiska rummen. Det regnar sidledes när han slår upp balkongens dörrar och pekar mot slottet.

– En sådan här utsikt får inte gå till spillo. Tänk att sitta här en sommarkväll!

Delar av Operan har fram till nu varit stängda för allmänheten. Men nu är du bland annat välkommen att ta en drink i det som tidigare var operasångarnas sällskapsrum.

– De nya lokalerna är fantastiskt fina. Det är en fröjd för ögat.

BAR. Det här var tidigare operasångarnas sällskapsrum. Nu är det öppet för allmänheten. Foto: Pekka Pääkkö

Under operan låg tidigare restaurang Brasseriet där Rikard Hagström arbetade.

I dag är han i stället souschef på Grodan.

– Nu jobbar vi mer mer med det fransk-svenska köket. Vi såg resultat här redan första dagen vi gick över till Grodan, så det är jättekul.

Sista touchen. Det har slipats på inredningsdetaljer in i det sista. Foto: Pekka Pääkkö

Grodans klassiska mat går hem i de klassiska lokalerna, instämmer Mats Broström.

– Operabesökarna gillar wallenbergare och inkokt lax. Restaurangbranschen har haft det tufft under pandemin och en stor del av serveringspersonalen har behövt sadla om. Men Grodan har lyckats hålla kvar i sina anställda.

Rikard Hagström ser däremot en generell brist på kockar i branschen.

– Vi letar hela tiden. Om man får vara krass så har vi behövt göra oss av med folk som inte kunde det de uppgav sig för att kunna.

Nu möts Grodan av ytterligare ett bekymmer, de höga råvarupriserna.

– Men det känns som att de nu går ner lite.

– Nu kostar entrecôte 480 kronor för ett kilo. Innan sommaren kostade den 680 kronor, säger Mats Broström.

– Vi kan inte höja priserna för då förlorar vi gäster. Vi höjer lite grann så att det inte mrks så mycket. Kaffet höjde vi med två kronor efter att priset ökade med 30 procent.

MATLAGNING. Kocken Lars Nordin lagar oxhjärpar till ­kommande lunch. Foto: Pekka Pääkkö

Grodan hette från början La Grenouille. Att restaurangen bytte namn kan tillskrivas stamkunderna som inte kunde uttala det franska ordet.

– Alla gäster sa Grodan när vi svarade i telefon så till slut gjorde vi det också.

Tidigare fanns utöver brasseriet en finare matsal där det serverades mer avancerad mat.

– Men de som åt i fina matsalen ville helt plötsligt ha något från brasseriet. Så till slut gjorde vi bara ett stort brasserie av allting.

– Jag har serverat och lagat mat här sedan 84. Efter alla år blir man lyhörd för vad gästerna säger.

OPERAGÄSTER. Innan föreställningarna vill många gäster unna sig mat eller en drink. Foto: Pekka Pääkkö

Kungliga Operan

Grodan som funnits på Grev Turegatan sedan 1984 har expanderat till operahuset.

Grodan på Kungliga operan har öppet alla dagar (inte söndagar) 11:30 till 22.

Kungliga Operan

-Den första föreställningen gavs 18 januari 1773. Detat efter att Gustav III vill skapa en svensk ensemble som kan framföra svenska operor.

Knappt tio år efter invigningen skjöts Gustav III vid en maskeradbal på operan och avlider.

Operahuset stod kvar i hundra år efter hans död men var så pass slitet och brandfarligt att det revs 1892.

- Det nya operahuset invigdes av Oscar II den 19 september 1898.

- Hundra år senare genomgick Operan en stor renovering. Före renoveringen kunde man knappt se vad konstverken föreställde på grund av all rök och sot från staden som hade samlats sedan huset invigdes.

- I dag kan man åter uppleva operahuset i all sin ursprungliga prakt.

Visa merVisa mindre