Kontroll. Hade blivit för mycket av den här varan för flera gäster, enligt polisen. Foto: Mostphotos

36 krogar i stan fick anmärkning

63 krogar i hela innerstaden kontrollerades nyligen – 36 anmärkningar utfärdades. På Norrmalm delades elva varningar ut på 22 kontrollerade ställen.

  • Publicerad 15:23, 3 dec 2021

Vi vill se en skärpning när det gäller deras sätt att hantera sitt ansvar kopplat till alkohollagen.

Den gångna helgen gjorde polisen och tillståndsenheten tillsyner på ett stort antal Stockholmskrogar.

– Vi gjorde iakttagelser inne på ställen och i nära anslutning till dem, säger Jonas Packalén, polisregion Stockholm, instruktör och ansvarig för tillsynen.

Under fredagkvällen var poliserna som deltog uniformerade. Under lördagen var de däremot civilklädda.

– Uniformerna verkar förebyggande medan vi som civilklädda kan upptäcka fler saker, som till exempel narkotika.

Uniformerad polis ena kvällen och civilklädd den andra kvällen för att uppnå olika syften. Foto: Sacharias Källdén

För Norrmalms räkning gjordes tillsyn av 22 krogar.

– Elva var utan anmärkning, nio hade en eller flera anmärkningar gällande ordning och överservering. En bröt dessutom mot meddelat villkor om förordnade ordningsvakter, det fanns bara en i tjänst, säger Carina Cutlip, chef vid tillståndsenheten.

– På några av ställena fick polis ta hand om gäster på grund av misstänkt användning av narkotika. Det hittades även spår av kokain på flera toaletter , både på restauranger och hotell. Ett ställe brast i fråga om brandsäkerhet.

Carina Cutlip tillägger att det var positivt att inga underåriga hittades eller serverades alkohol på något av de 63 ställena som kontrollerades.

– Inga gäster behövde heller omhändertas enligt lagen om berusning.

Rester av knark hittades bland annat på toaletter på krogar och hotell. Foto: Mostphotos

– Det är så klart skrämmande att så många verksamheter med serveringstillstånd får anmärkningar. Flera restauranger och nattklubbar behöver utbilda sin personal i större utsträckning, säger kommunpolis Ola Åkesson.

– Flera ställen har varit stängda under pandemin och förmodligen har en hel del personal bytts ut. Dessutom är trycket stort och krogarna har högt besöksantal de här tiderna. Det ökar risken för våldsamma situationer när folk dricker för mycket.

Ola Åkesson säger att polisen och tillståndsenheten kommer att fortsätta tillsynsarbetet kontinuerligt riktat mot krogar, nattklubbar och hotell för att följa upp hur de sköter sig.

– Vi vill se en skärpning när det gäller deras sätt att hantera sitt ansvar kopplat till alkohollagen.