Tilltrasslad namnstrid på nordvästra Kungsholmen

Om kärt barn har många namn måste nordvästra Kungsholmen vara en oerhört uppskattad unge. Senast i raden av nytillkomna benämningar i området är Västermalms strand och vi frågar oss: Vad kommer den nyinflyttade att kalla sitt område?

  • Publicerad 14:08, 6 feb 2010

När staden bestämde att nordvästra Kungsholmen skulle bli ett av Stockholms stadsutvecklingsområden ville man ha ett fräscht nytt samlingsnamn när nybyggnationen tog fart, ett namn som var kortare än just nordvästra Kungsholmen. Lindhagen bestämdes som arbetsnamn, bland annat eftersom gatan från Drottningholmsvägen ner mot Ulvsundasjön uppkallats efter stadsplaneraren Albert Lindhagen. Man vände sig till namnberedningen för att få ett godkännande. Men icke.
– Grundorsaken var att man ville komma ifrån namnet Hornsberg eftersom det var förknippat med industrier. Men vi tyckte att man skulle behålla de namn som fanns, det område man ville kalla för Lindhagen flöt ju in i redan befintliga stadsdelar som Kristineberg, säger Staffan Nyström, ledamot i namnberedningen som var med och gav kalla handen till projektplanerarna.

Starkt inpräntat
Samtidigt är namnet Lindhagen redan starkt inpräntat i många huvuden. Den nya gallerian fick namnet och informationsmaterial från fastighetsbolagen och Stockholms stad kallar området Lindhagen. Men namnet kommer alltså inte finnas utritat på framtida Stockholms­kartor.
– Namnberedningens synpunkter fick inte något som helst gehör, man hade redan bestämt sig, säger Staffan Nyström. 
I namndjungeln i nordvästra Kungsholmen blev det än snårigare för några veckor sedan. Då började bostadsbolaget Index Estate AB at utannonsera de framtida husen nere vid Hornsbergs strand. Men bolaget har valt att kalla projektet för Västermalms strand.
– Vi hoppas att de framtida boendena kommer att säga att de bor vid Västermalms strand. Vi har jobbat med namnet internt under lång tid och vi tycker att namnet speglar vår produkt bra, säger Rickard Haraldsson, vd för Index Estate AB.
Västermalms strand med gatuadress Hornsbergs strand som samtidigt ligger väldigt nära Kristinebergs strand. Harald Norbelie – även han medlem i namnberedningen – är Kunsgholmsbo och Stockholmskännare. Han uppskattar inte namnet Västermalms strand. 

Ska låta glassigt
– Det är alltid så mycket med byggbolagen, namnen ska låta glassiga så att man kan tjäna mer pengar. De får kalla det vad de vill, men Västermalm finns inte som begrepp, säger Harald Norbelie och fyller i att namnberedningen aldrig var särskilt förtjust i namnet på Västermalmsgallerian.
Frågan återstår, vad kommer man att kalla nordvästra Kungsholmen för i framtiden? Staffan Nyström tror att Lindhagen kan komma att användas av många, även om namnet aldrig kommer att bli officiellt.
– Tänk på Hammarby sjöstad. Egentligen finns det inget som heter Hammarby sjöstad men alla kallar det just så. Egentligen heter området södra och norra Hammarbyhamnen, säger han. 
Även Harald Norbelie tror också att Lindhagen kan komma att användas av många nyinflyttade Kungsholmsbor.
–Det var jag som föreslog namnet Lindhagen, men mina kollegor uppskattade inte förslaget, säger Harald Norbelie och skrattar. 

Geografisk förvirring

Så här kan det låta när en nyinflyttad Kungsholmsbon ska förklara vägen hem til sig:
    – Var ska vi ses?
    – Hemma hos mig.
    – Var var det du bodde nu igen?
    – Lindhagen.
    – Var ligger det?
    – Västra Kungsholmen.
    – Är det vid Västermalms strand eller?
    – Nej, Hornsbergs strand heter det.
    – Vadå, bor du i Hornsberg?
    – Ja, det är liksom samma grej på något sätt. Det ligger nära Kristinebergs IP.
    – Kristinebergs IP?
    – Ja du går på Lindhagensgatan på nordvästra Kungsholmen, då har du Stadshagen till höger, förbi Holmia, eller Thorildsplan heter det nu va, så när du är nere vid vattnet har du Kungsholmsporten till höger, Hornsbergs strand till vänster och går mot det som heter Kristinebergs strand. Där bor jag. 

Visa merVisa mindre