BOKPROJEKT. Charlotte Sric är projektledare och redaktör för boken "När mammor dör", där 31 döttrar berättar om sorgen efter sina mammor. Foto: Privat

Hon vill ge andra döttrar stöd i sorgen

När Charlotte Sirc var 15 år dog hennes mamma i en bilolycka. En sorg som hon till stor del fick hantera på egen hand. Nu vill hon hjälpa andra i samma situation med antologin ”När mammor dör”.

  • Publicerad 13:30, 10 sep 2020

Jag fick inget stöd eller professionell hjälp, det var tabu att prata om döden.

SORG. 31 kvinnor har skrivit om sorgen efter sina mödrar i antologin "När mammor dör". En av dem är Charlotte Sirc, från Vallentuna, som även är projektledare för boken. Foto: Ordberoende förlag

”När mammor dör, då förlorar man ett av väderstrecken. Då förlorar man vartannat andetag, då förlorar man en glänta. När mammor dör, växer det sly överallt."

Göran Tunströms dikt uttrycker så väl känslan av att förlora en förälder.

– När jag var 15 år förlorade jag min mamma i en bilolycka. Jag fick inget stöd eller professionell hjälp, det var tabu att prata om döden, berättar Vallentunabon Charlotte Sirc, 51.

Hon sökte i stället efter texter som kunde ge tröst, men några sådana böcker fanns inte. Först 1994 kom "Motherless Daughters: The Legacy of Loss" av Hope Edelman, som hjälpt många döttrar i sorgen efter sina mödrar. Men något motsvarande fanns inte på svenska.

25 september

Långt senare – småbarnsåren, utbildning och jobb kom emellan – tog Charlotte Sirc initiativet till projektet och boken "När mammor dör", som kommer ut på Ordberoende förlag den 25 september.

Tillsammans med 31 andra kvinnor har hon bidragit med sin berättelse.

– Vi som förlorade våra mammor fick inte så stort utrymme att sörja. Det blir inte bra om man inte får prata om det, säger hon.

De 31 döttrarna, mellan 18 och 77 år, som är med i boken, berättar öppet och uppriktigt om sorgen och livet efter förlusten av sina mödrar.

– Kan vi bara hjälpa någon enda liten flicka i det här så är det värt det. Det är fortfarande tufft att prata om sorg. Vi behöver lyfta in döden lite mer i livet, säger Charlotte Sirc.

Den 10 oktober blir det föredrag om boken på Vallentuna bibliotek. Förutom Charlotte Sirc deltar även tre andra medförfattare: Måne Beate Sjödahl, Ing-Marie Bergh och Sandra Norrbin.

Bor i Rickeby

Namn: Charlotte Sirc.

Ålder: 51 år.

Bor: Rickeby i Vallentuna.

Familj: Man och två tonåriga döttrar, samt två bonusbarn.
Nyaste familjemedlemmen är storpudeln Astrid.

Yrke: Tidigare flygvärdinna och lärare på Vallentuna gymnasium och Marina läroverket i Djursholm. Numera egen företagare (redaktör, översättare och författare).

Aktuell: Projektledare för och medförfattare i antologin ”När mammor dör” som kommer ut den 25 september.

Visa merVisa mindre