START (OCH MÅL). Bakom Vallentuna IP börjar det nyanlagda reflexspåret. Foto: Privat

De fixade reflexspår vid Vallentuna IP

Nu finns en ny utmaning för den som vill fortsätta löpträna i höstmörkret. Ta sikte på Vallentuna IP där det nyanlagda reflexspåret börjar - men glöm inte pannlampan!

  • Publicerad 15:00, 24 sep 2020

Den uppmärksamme har kanske sett att det finns reflexer på vissa träd i skogen bakom Vallentuna IP. De sitter inte där av en slump, utan utgör en del av en 7,5 kilometer lång nyanlagd snitslad bana. Målgrupp? Den som är sugen att ge sig ut och springa i mörkret – med pannlampa.

Bakom initiativet står Vallentunaborna Thomas Nordahl, Björn Weman och Mikael Dellhammar.

– Vi träffades på Sports Club Vallentuna och bestämde oss för att försöka skapa en reflexbana vid Vallentuna IP, nu när kommunen har gjort så fint där, berättar Thomas Nordahl.

"Kul med en utmaning"

Första gången han själv testade att springa i mörker och med pannlampa var för
1,5 år sedan. Då med löpargruppen Runacademy, en rörelse som finns över hela Sverige.

– Det var lite läskigt, men kul med en utmaning.

Men hur kom då tanken att anlägga en reflexbana i Vallentuna? Det började med att Thomas Nordahl la ut en efterlysning i en lokal facebookgrupp om det var någon som kände till de gamla milspåren som utgick från Vallentuna IP.

– Då ringde Lars Carlsson, fritidsnämndens ordförande, upp mig. Han tyckte det var kul med folk som engagerar sig i motionsspåren, säger Thomas Nordahl.

Tillsammans med Björn och Mikael snitslade de reflexbanan som startar vid Vallentuna IP. Sedan går den blandat på motionsspår, stigar, Olhamraleden, ostigat och på ledningsgator.

Kan avbryta

Första reflexen sitter vid motionsspårets start (för att det ska vara lätt att hitta spåret) och går ner mot första tvära svängen där man håller vänster. Sedan fortsätter spåret längs med fotbollsplanens staket innan man kommer in i skogen.

– Eftersom man kommer ut på 5 kilometersslingan ibland så kan man avbryta och enkelt ta sig ”hem” igen om man känner för det, säger Thomas.

Han beskriver spåret som bitvs ganska enkelt och lättsprunget.

– Sedan finns det delar som är mer utmanande, man får anpassa farten efter omständigheterna, Det tar nog lite längre tid att springa i mörker än i dagsljus, man måste ju titta både framåt och var man sätter fötterna.

Hur många gånger har du själv sprungit reflexbanan?

– Ingen, tyvärr. Jag har just nu en ljumskskada och har inte kunnat springa sedan i somras. Men arbetet med reflexbanan har nog varit lite som terapi, säger Thomas och skrattar.

REFLEXSPÅR. Så här går banans sträckning i Vallentuna. Foto: Privat

Så springer du i reflexspåret

Start- och slutpunkt vid Vallentuna IP.

Det sitter tätt med reflexer, men på vissa ställen får man spana lite extra i mörkret.
2 reflexer ovanför varandra = sväng höger.
2 reflexer bredvid varandra = sväng vänster.
På med pannlampan och spring försiktigt.