Daniel Helldén nobbade mötet med Karin Wanngård för att förhandla med Moderaterna. Foto: Mitt i Stockholm

Wanngårds ilska över Helldéns M-invit

Miljöpartiet har inlett förhandlingar med Moderaterna. Det överraskande beskedet ger finansborgarrådet Karin Wanngård (S). – Det är ytterst förvånande och något jag beklagar djupt, säger Karin Wanngård. Daniel Helldén (MP) förnekar samtal med M.

  • Publicerad 12:11, 10 sep 2018

Dramatiken kring valet i Stockholm ökar. De rödgrönrosa partierna blev visserligen största block men förlorade sin majoritet och nu berättar Karin Wanngård att Miljöpartiets Daniel Helldén inlett förhandlingar med Moderaterna.

– Daniel Helldén valde att inte delta i mötet i morse där jag kallade dagens majoritet. Sedan har Anna König Jerlmyr bekräftat att M och MP inlett förhandlingar, säger Karin Wanngård som inte döljer sin förvåning över utvecklingen.

– Jag är ytterst förvånad och det tror jag många miljöpartister är också. Det är lite konstigt att valets två stora förlorare sätter sig i samtal. MP kan göra König Jerlmyr till finansborgarråd.

Skulle få 54 av 101 mandat

Skulle Alliansen lyckas locka över Miljöpartiet till sin sida når de, enligt den preliminära mandatfördelningen, 54 mandat vilket innebär en majoritet i fullmäktige.

– Det innebär att Anna König Jerlmyr blir finansborgarråd och hon har sagt att hon ska äta upp sin hatt om hon inte får bygga fler motorvägar, säger Karin Wanngård.

Just nu är det inte aktuellt för Socialdemokraterna att ha förhandlingar med Miljöpartiet.

– Man för inte parallella förhandlingar, så går det inte till. Man får välja motpart.

Hur ser du på att återuppta förhandlingar med MP om deras förhandlingar strandar med Moderaterna?

– Det beror på hur Miljöpartiet väljer att gå vidare. Det är en hypotetisk fråga i dagsläget.

Helldén dementerar

Daniel Helldén dementerar vid lunchtid att förhandlingar inletts.

– Jag har inte haft något möte med något parti. I natt pratade Karin och jag om att ha ett möte men jag meddelade att vi först skulle sätta oss internt och därefter höras av. Det viktiga nu är att se till att SD inte får något inflytande över politiken i Stockholm, säger Daniel Helldén till Mitt i.

När ni pratat klart internt, vem vänder du dig först till då?

– Sådana frågor får vi återkomma till.

Men du kan dementera att ni inte inlett förhandlingar med Moderaterna?

– Vi har inte förhandlat med något parti.

Starkt S-val i Stockholm

Karin Wanngård och Socialdemokraterna gjorde samtidigt ett bra val i Stockholm. Trots motvind på riksplanet gick S framåt något i Stockholm och blev största parti.

– Vi har gjort en fantastisk valrörelse. Vi har också styrt under fyra ganska tuffa år med både flyktingkris och terrorattentat. Vi har gjort mycket för det progressiva och öppna Stockholm och det arbetet hade jag hoppats få fortsätta med.