Karin Wanngård (S). Foto: Anna Z Ek

Wanngård siktar på att fortsätta styra Stockholm

Trots att rödgrönrosa tappar majoriteten är finansborgarrådet övertygad om fortsatt styre.

  • Publicerad 02:18, 10 sep 2018

I fyra år har den rödgrönrosa koalitionen haft majoritet i kommunfullmäktige. Men trots att man blir det största blocket även i detta valet ser man samtidigt ut att tappa sin majoritet.

Men trots det är finansborgarrådet Karin Wanngård övertygad om att man kommer fortsätta regera i Stockholm.

– Jag konstaterar att S blev största partiet vilket är helt fantastiskt. Och därför tänker jag inleda samtal imorgon med det starkaste blocket vilket är vi med V, MP och Fi. Och så vitt jag kan se fortsätter vi styra Stockholm, säger hon.

Vill se alliansstyre

Karin Ernlund vill se ett alliansstyre och öppnar för blocköverskridande samarbeten eftersom hon vägrar samarbete med Sverigedemokraterna – men även Vänsterpartiet.

– Alliansen kan och vill styra Stockholm. Det har vi visat inte minst inför detta val där vi gått fram med ett gemensamt alliansmanifest. Det är självklart för oss att fortsätta samarbeta med Alliansen och att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet. Nu är det viktigt med konstruktiva samtal tillsammans med Alliansen över blockgränsen, säger hon.

Stockholms största förlorare är Moderaterna som minskar med 6,2 procent och hamnar på 21,0 procent – partiets sämsta resultat i Stockholm på 48 år.

Det parti som gör det största lyftet jämfört med förra valet är Vänsterpartiet som får 13,0 procent av rösterna – upp med 4,1 procentenheter.

Även C (+ 3,2%) ökar, precis som SD (+ 2,8 procent)  L (+1,9%), och KD (+ 1,8 %).

Valresultatet är preliminärt. Definitivt besked väntas under närmsta dagarna.

Valresultat i Stockholms stad

Källa: Valmyndigheten