Kristian Lönner Foto: Mitt i Stockholm

”Wanngård i stark sits inför förhandlingarna”

De rödgrönrosa är fortsatt största block i Stockholms stad. Samtidigt tappar de fyra styrande partierna sin majoritet när SD blir vågmästare, något som som gör det politiska läget mer osäkert.

  • Publicerad 07:05, 10 sep 2018

Valvindarna på riksplanet avspeglar sig tydligt i Stockholms stad. Bland vinnarna finns Vänsterpartiet som går fram med 4,1 procentenheter och blir stadens tredje största parti. Samtidigt rasar Miljöpartiet med 5,9 procentenheter.

Tre av fyra allianspartierna går framåt, Centerpartiet allra mest med 3,2 procentenheter. Men här finns också valets kanske största förlorare, Moderaterna. Partiet minskar sitt väljarstöd med 6,2 procentenheter och tappar positionen som stadens största parti till Socialdemokraterna som, trots svagt resultat på riksnivå, faktiskt ökar något jämfört med valet 2014.

SD vågmästare

Karin Wanngård var på valnatten tydlig med att hon vill fortsätta styra staden de kommande fyra åren. Hennes chanser till det borde vara goda med tanke på att hon både leder det största partiet och det största blocket.

Samtidigt är det politiska läget betydligt mer komplicerat nu än efter valet 2014. Orsaken är att Sverigedemokraterna ökar sitt stöd med 2,8 procentenheter vilket gör partiet till vågmästare.

Enligt de preliminära siffrorna får de rödgrönrosa partierna 48 mandat mot alliansens 45. SD får 8 mandat.

Flera frågor kvar att besvara

Flera frågor hänger kvar i luften efter valnatten. Kan och vill Karin Wanngård locka över ett av allianspartierna till att skapa en stabil majoritet i fullmäktige? Eller kommer allianspartierna, trots att de är mindre, försöka styra staden? Och hur ska SD utnyttja sin valframgång och vilket inflytande partiet kan få i Stockholm?

Små partier kvar

Till sist kan vi konstatera att både Kristdemokraterna och Feministiskt initiativ, som i opinionsmätningarna legat farligt nära spärren på tre procent, klarade sig kvar i fullmäktige.

Valresultat i Stockholms stad


Källa: Valmyndigheten