Det politiska fältet är öppet efter söndagens val. Foto: Mitt i

Vem tar vem i Sumpanpolitiken?

Alliansen vill ha med sig (MP). (S) öppnar för breda samarbeten. Ingen vill veta av (SD). Det politiska fältet är öppet efter söndagens val.

  • Publicerad 14:21, 7 sep 2018

2014 tog Socialdemokraterna makten ihop med (V) (C) och (KD). Sedan 2015 har den borgerliga Alliansen plus Miljöpartiet styrt i Sundbyberg.

Mitt i Sundbyberg har inför söndagens val undersökt vilka samarbeten som de politiska partierna är beredda att öppna famnen för.

Om Moderaterna återigen blir största blå parti så ser de helst att de får med sig sina borgerliga kollegor i Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna plus Miljöpartiet, med på tåget.

– Vi skulle aldrig kunna samarbeta med Västerpartiet eller Sverigedemokraterna, säger Mikael T Eriksson (M).

Hur ställer ni er till Socialdemokraterna?

– Det är inte aktuellt med något samarbete mellan (S) och (M). Men Socialdemokraterna får gärna stödja en grönblå koalition, vi har redan i dagen samsyn kring exploateringsfrågor, säger Mikael T Eriksson (M).

Även (KD) vill hålla fast i sina kollegor i allianspartierna och stänger dörren för (SD) och (V).

Ingen vill veta av (SD)

Liberalerna stänger också dörren för (V) och (SD). I övrigt kan de tänka sig att styra med alla andra partier.

– Vi är beredda att ta ansvar för Sundbyberg och agera pragmatiskt. Därför vill vi inte i förväg spekulera om mest troliga samarbetspartners och olika scenarier, skriver Johan Storåkers (L) till Mitt i.

Även Centerpartiet nobbar (SD) och kommer att välja de samarbetspartners som bästa passar deras politik, enligt Stefan Bergström (C).

Vi vill inte i förväg spekulera om mest troliga samarbetspartners och olika scenarier

Johan Storåkers (L)

Socialdemokraterna kan även de tänka sig att samarbeta med alla partier utom (SD).

– De andra partierna står uppför demokrati och ett öppet samhälle. Därifrån kan man försöka mötas i sakfrågorna, skriver Peter Schilling (S), till Mitt i.

Även Vänsterpartiet resonerar på samma sätt, även om det håller (S) som mest troliga partner:

– Förra mandatperioden har vi samarbetat med Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet, tidigare mandatperioder har vi samarbetat med Miljöpartiet. Inget av de partierna är uteslutna. Vi kan inte tänka oss att samarbeta med Moderaterna eller Sverigedemokraterna, skriver Jesper Wiklund (V).

Breda samarbeten

Miljöpartiet ser sig helst stödja ett majoritetsstyre och kommer att välja de samarbeten som ”ger mest grön politik”, skriver Annika Hirvonen Falk (MP) till Mitt i, och påpekar samtidigt att de inte kommer att samarbeta med rasistiska eller populistiska krafter.

Sverigedemokraterna, som ser ut att få det tufft att hitta samarbetspartners stänger inte dörrar åt något håll utan vill ”arbeta för att ansvarsfullt bygga en trygg och stabil kommun för Sundbybergarnas bästa”, skriver Gary Aelius (SD) till Mitt i .

 Bra förslag oavsett varifrån de kommer

Lars Lindgren (SLP)

Nykomlingarna Sundbybergs Lokalparti skulle gärna se breda politiska samarbeten och tycker att ”valrörelsen har präglats av en väldig otydlighet kring vilka krav olika partier ställer”, skriver Lars Lindgren (SLP) till Mitt i.

– Vi är pragmatiska, alla förslag som förbättrar invånarnas livskvalitet är bra förslag oavsett varifrån de kommer. Samtidigt är dåliga förslag dåliga oavsett var de kommer ifrån, fortsätter han.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47

Premiärdags för Bio Bristol på Sturegatan

Nyheter Riktiga biostolar på Sveriges näst brantaste läktare I helgen har historiska Bio Bristol äntligen nypremiär – den här gången med en stor röd vägg av biostolar. – Man kommer att märka hur mäktig salongen är, säger Anna-Lena Arreborn.fredag 9/10 8:21

Sofia Reideborn blev SIKs första kvinnliga seniorspelare

Sport I somras pausade hon målvaktskarriären – nu är Sofia Reideborn första kvinna att spela seniorhockey i Sundbybergs IK. – Fruktansvärt kul, säger hon.tisdag 6/10 12:28