Gör anspråk på makten. Foto: Åsa Sommarström

Vem tar vem i Solnapolitiken?

Både Moderaterna och Socialdemokraterna vill att Solna får en politisk majoritet som styr efter valet. Men i ett läge där varken Alliansen eller rödgröna får majoritet – vilka är de beredda att öppna famnen för?

  • Publicerad 08:01, 6 sep 2018

Efter valet 2014 fick allianspartierna fortsätta styra Solna i minoritet*. Kommunstyrelseordförande Pehr Granfalk (M) anser att det politiska arbetet de senaste fyra åren har fungerat väldigt bra, det har gått ”över förväntan”.

– Vi har fattat stora beslut över blockgränserna och jobbat ihop bra med Bergshamrapartiet.

Men, tillägger han:

– Det klart det är bra med breda politiska majoriteter.

Om något av de rödgröna partierna vill närma sig oss så kan de ju göra det.

Hur kompromissviljan ser ut är lite oklart.

– Om något av de rödgröna partierna vill närma sig oss så kan de ju göra det. Men de måste nog skriva under på att fortsätta den väg som Alliansen slagit ut, säger Pehr Granfalk.

Utesluter SD och V

På frågan om vilka partier Moderaterna inte kan tänka sig att bjuda in i ett eventuellt styre i ett läge då de inte får majoritet efter söndagens val, blir svaret Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Om nya Solnapartiet säger Pehr Granfalk:

– Solnapartiet har vi ingen erfarenhet av, vi vet inte hur de funkar. Vi vet bara att de brukar ta spjärn mot Alliansen och tycker att allt vi gör är skit.

S är för blocköverskridande

När Mitt i Solna frågar Socialdemokraterna om potentiella samarbetspartier står klart att de är öppna för många alternativ. Sara Kukka Salam kallar blockpolitiken ”fördummande”.

– Vi kan tänka oss att styra med partier både höger och vänster om oss. De enda vi stänger dörren för är SD, meddelar Sara Kukka Salam.

(S) tycker att det är viktigt att få till en politisk majoritet.

Vi kommer inte vara ett stödparti för Alliansen

– Vi tycker inte att Solna ska styras i minoritet, när man inte vet vems budget som går igenom. Vi kan absolut tänka oss blocköverskridande för att få till ett stabilt styre.

Men – inte till vilket pris som helst.

– Inte Alliansen plus Socialdemokraterna. Vi kommer inte vara ett stödparti för Alliansen, klargör Sara Kukka Salam.

*När en ledamot för Bergshamrapartiet bytte parti till Moderaterna i början av 2018 fick Alliansen praktiskt sett majoritet i fullmäktige med minsta möjliga marginal.