Växande bot-armé kan påverka valet

Förra veckan släppte FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut en rapport som visar att allt fler automatiserade konton används för att främja främst SD och extremhögern. Och botarna blir allt fler uppger FOI för Mitt i.

  • Publicerad 17:21, 3 sep 2018

Tycker du att det surrar mycket av rykten innan valet och verkar konstiga uppgifter eller vissa partier få ovanligt mycket stöd på sociala medier? Då behöver det inte vara på riktigt, utan kan vara fejk.

Det har Totalförvarets forskningsinstitut, FOI, kommit fram till. Enligt en rapport som släpptes förra veckan där man tittat enbart på mikrobloggen Twitter visade det sig att drygt var tionde Twitterkonto som handlar om svensk politik är automatiserat – botar – och att botarna ökat markant ju närmare valet vi kommer.

– Nu har vi 1 483 automatiserade konton som varit aktiva den senaste månaden. Tidigare var det 1 201 (1/8 – 20/8), säger Johan Fernquist, forskare på FOI efter en färsk datakörning på måndagsmorgonen (läs: 3/9).

Enligt FOI har botarna hittills twittrat ungefär dubbelt så mycket om svensk politik och valet som de genuina kontona. Men det kan komma att öka ju närmare valet vi kommer.

– Ja, absolut, om botarna är rena mjukvaror* är det lätt att skruva upp nivån.

Enligt rapporten är det 40 procent vanligare att botarna uttrycker stöd för Sverigedemokraterna jämfört med genuina Twitterkonton.

– Vi har ju sett att det framför allt uttrycks partikritik mot S och support för AFS** och SD. Det är ganska tydliga budskap som formuleras.

Kan man se varifrån det kommer, om det är inhemskt eller styrs från utlandet?
– Vi har inte fokuserat på det denna gång, men vi hade gärna gjort det.

– Resultatet kan också tolkas som att vissa partier är betydligt bättre på marknadsföring på Twitter. Det är inte olagligt att ha en massa konton kopplade till sitt parti.

Även om det är automatiserade konton, botar?

– Det man ska ha i bakhuvudet när någon försöker göra en påverkansoperation är att vara källkritisk.

– Botar kan göra så att något får många likes och retweets trots att det inte är sant. Det kan ge en bild av att vissa frågor och åsikter är mer mainstream än vad de egentligen är för att det ser ut som att många diskuterar och stödjer det.

Pågår liknande försök att påverka opinionen exempelvis på Facebook?

–  Ja det skulle man väl kunna anta. Det finns en risk att samma sak sker i andra sociala medier.

Tidigare har Ryssland avslöjats med att bland annat ha blandat sig i presidentvalet i USA, Brexit-omröstningen och presidentvalet i Frankrike genom att använda fejkkonton och sprida fejkade uppgifter på sociala medier.

 

* FOI har inte delat upp botar/automatiserade konton utifrån om det är en människa eller en mjukvara som producerar innehållet, utan utifrån om kontot har ett ”automatiserat beteende”, dvs kontinuerligt och i hög omfattning sprider budskap.

**Alternativ för Sverige, nationalistparti till höger om SD.