Per och Nancy Holmberg. Foto: Victor Munther

Väsbybor vill se samarbete över blockgränserna

Väsbys politiker bör samarbeta över blockgränserna för att bryta det politiska dödläget. Det anser flera av Väsbyborna som Mitt i pratat med. – Ska det bli någon ordning i kommunen så måste de samarbeta, säger Bengt Herbner.

  • Publicerad 16:18, 10 sep 2018

Söndagens resultat i kommunvalet har möblerat om det politiska landskapet i Väsby. Enligt Valmyndighetens första siffror samlar inget av blocken majoritet – varken med eller utan stöd från Väsbys Bästa. Sverigedemokraterna dubblar samtidigt sitt väljarstöd till 12,9 procent, men både Alliansen och de rödgröna har varit tydliga inför valet: Ett samarbete med SD är inte aktuellt.

Gullan Kucuk, 48, har precis tänt en cigarett utanför Väsby centrum. De starka vindbyarna utanför entrén påminner om att en politisk storm har svept in över Väsby.

– Jag ville se en förändring, att Alliansen skulle ta över, säger hon.

Gullan Kucuk, 48.

Nu hoppas hon att partierna ska bryta det politiska dödläget och i stället fokusera på det hon anser viktigast: Skolan och vården.

– Okej, Sverigedemokraterna har några bra idéer, men jag tycker inte att man ska bjuda in dem till samtal. Jag föredrar om man kommer överens över gränserna.

Ifrågasätter blockpolitiken

Bengt Herbner, 70, är ute och promenerar med hunden. Han är frågande till varför det överhuvudtaget behövs två block.

– Ska det bli någon ordning i kommunen så måste de samarbeta. Jag menar, varför ska det vara block? Man kan väl samarbeta oavsett sida.

För Bengt Herbner är bullret från flygplanen den viktigaste frågan för politikerna att ta tag i.

– De flyger rakt över här vilket var överenskommet att man inte skulle göra. Man skulle kurva flygningen så att man gick över ödemark där det är glesbefolkat. Det här tycker jag att alla politiker ska driva stenhårt, men de gör ju ingenting – eller åtminstone kommer de ingenvart. Något måste de göra fel, säger han.

Bengt Herbner, 70.

”De kommer väl ändå inte överens”

Makarna Per och Nancy Holmberg vilar på bänk inne i Väsby centrum. De är båda 85 år och har varit gifta i 60.

– Vi börjar närma oss 90, så för oss är pensionärsfrågan den viktigaste, säger Per Holmberg.

Att en blocköverskridande överenskommelse skulle vara lösningen på den uppkomna gordiska knuten ställer de sig tveksamma till.

– Samarbetar de över blocken så blir det ju inte som man tänkt sig när man röstade, säger Per.

Nancy fyller i.

– De kommer väl ändå inte överens. Men i slutändan ger kanske ett samarbete det bästa resultatet. Det är svårt att sia om.

Efterlyser mer samarbete

För Karolina Yngve, 32, är barn- och äldreomsorgen viktiga frågor. I kommunvalet röstade hon på Alliansen, men ser gärna ett samarbete över blockgränsen.

– Jag tycker generellt att det behövs arbetas mer över gränserna inom politiken. Då kan man samla det bästa av allt.

Karolina Yngve, 32.