Att rösta som sina grannar är populärt i Värmdö. Här är valdistriktens färg tydlig. Foto: Mostphotos

Värmdöbo, så röstade dina grannar!

Blått, blått, blått med stänk av rött och gult. Så ser Värmdös valkarta ut. Av 25 räknade valdistrikt röstar 16 på Alliansen med moderaterna i spetsen. Men i Djurös valdistrikt är sverigedemokraterna vinnarna.

  • Publicerad 09:26, 10 sep 2018

Bor du i Strömma och röstar blått? Då är du långt ifrån ensam. Och sannolikheten för att även grannen röstade som du är stor. Här röstade nämligen 36,4 procent av invånarna på moderaterna i årets kommunalval. Även i Stavnäs, Kopparmora och Ängsvik är moderaterna största parti. Av 25 valdistrikt är 16 blåa.

Vänsterpartiet starkt i Munkmora

Men det finns röda plättar även i Värmdö. Den som vill känna samhörighet med exempelvis socialdemokraterna kan bosätta sig i och omkring Gustavsberg och Hemmesta. I Munkmora röstade 32,7 procent av de röstberättigade på socialdemokraterna. Även vänsterpartiet går starkt här med 12,1 procent av rösterna.

Sverigedemokraterna vinner mark

I Djurö – Vindös distrikt har sverigedemokraterna flest anhängare i hela kommunen. Här röstade hela 27,4 procent på partiet i 2018 års kommunalval, bara två procentenheter lägre än rösterna som lades på moderaterna. Också i Saltarös valdistrikt vinner sverigedemokraterna mark med 24,9 procent av rösterna.