Lorena Delgado, vänsterpartist och ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd. Foto: Märta Lefvert

Vänsterpartiet en valraket i Skärholmen

Vänsterpartiet ökade starkt i Stockholm i valet – och i Skärholmens stadsdel är framgången extra stor. – Vi har varit konsekventa i vår politik. Det har väljarna uppskattat, säger Lorena Delgado, ordförande i stadsdelsnämnden.

  • Publicerad 11:06, 12 sep 2018

Socialdemokraterna är det solklart största partiet i Skärholmens stadsdel. Partiet får över 40 procent av rösterna i många av valdistrikten.

Så brukar det vara. Det som sticker ut är det stora lyftet för Vänsterpartiet.

I staden som helhet får V 13 procent i kommunalvalet. I Skärholmens stadsdel är vänstervinden ännu starkare, både på kommunal nivå och riksnivå. Partiet landar på runt 25 procent i fyra av sex valdistrikt i Bredäng och på över 20 procent i de flesta valdistrikt i Sätra. Dessutom spränger V 20-procentvallen ett par valdistrikt i Skärholmen och i ett i Vårberg.

Satte stopp för ombildningar

Lorena Delgado (V), ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd, har flera förklaringar.

– På kommunal nivå har väljarna sett att det rör på sig i bostadsfrågan. Vi stoppade ombildningarna till bostadsrätter så snart vi kom till makten och är mycket engagerade i att få fram billigare bostäder. Vi har också gjort låglönesatsningar för kommunanställda, bland annat inom hemtjänst och äldreomsorgen.

Både röd och grön politik

Även på riksnivå är det partiets konsekventa linje som lönat sig, menar hon.

– Vi är tydliga med att vi vill beskatta kapital och förmögenheter mer än låginkomsttagare, och vi ifrågasätter det orättvisa pensionssystemet som missgynnar deltidsarbetande kvinnor och människor som kommit till Sverige sent i livet.

– Dessutom har vi stått upp för strejkrätten och har en tydlig miljöpolitik. Grön och röd politik går inte att separera. Vi måste göra något åt konsumtionssamhället och tillsammans ta tag i de stora miljöfrågorna om vi vill ha ett hållbart och rättvist samhälle, säger Lorena Delgado.