Obetalt arbete i demokratins namn för Varin Hiwa, 17, och Annika Elmlund, 55. Foto: Olle Anrell/Lisa Bonnichsen

Valstugor: De tar ledigt för demokratins skull

Med tre dagar kvar till valet tog Mitt i tempen på valstugorna. Vi träffade volontärerna som tagit ledigt från jobb och skola – för att kampanja för politiken i sina hjärtan.

  • Publicerad 14:19, 7 sep 2018

Köerna ringlar långa utanför valstugorna på Medborgarplatsen denna fredagsförmiddag. Politiskt nyfikna trängs med flera skolklasser för att få ett snack med valarbetarna i stugorna.

En av valarbetarna är Varin Hiwa, 17 år, som tagit ledigt från skolan för att kunna kampanja. Hon har åkt buss hela natten från Oslo, tillsammans med 41 andra norska ungdomar från Arbeitarpartiet. De har kommit till Stockholm för att stödja Socialdemokraterna i slutspurten.

– Mina hjärtefrågor är skola, arbete och att bekämpa de ekonomiska skillnaderna som finns i samhället, säger Varin Hiwa.

Hur går det som norsk att svara på frågor om svensk politik?

– Arbeitarpartiet och Socialdemokraterna har ju politik som liknar varandra mycket. Sakfrågorna känner jag mig säker på.

Hon ska nu jobba så mycket hon orkar fram till söndag kväll, då hon tar bussen hem till Oslo och vardagen som elev på gymnasiets samhällsprogram. Hon får inga pengar för att ställa upp.

– Nej, det är som volontär. Men när det var val i Norge kom SSU och hjälpte oss, så nu var det vår tur att hjälpa till.

Sista minuten-guide inför valet i Stockholm

 

Många vill snacka integration

Annika Edlund står i Moderaternas valstuga på Karlaplan – det enda partiet med en stuga på platsen. Nobel Center, integration och vården är det som flest besökare vill prata om.

– Det finns många som vill prata politik på Östermalm. Här i stan har vi inte tillgång till portkoder och kan inte knacka dörr, så valstugorna är ett bra sätt att nå ut, säger hon.

Annika är en av ungefär 30-40 Östermalmsmoderater som engagerat sig frivilligt. I två veckor är hon tjänstledig från jobbet på SEB för att hjälpa partiet i sitt hjärta.

– Jag var så besviken att vi förlorade förra gången och jag känner att jag har ett medborgaransvar. Och så är det väldigt roligt att träffa alla människor, säger Annika Elmlund, som i dag är ersättare i Östermalms stadsdelsnämnd.

Hur tror du det går på söndag?

– Det är jättejämnt så jag vågar inte säga hur det ska gå. Och vi har ju sett vid Brexit och Trump att det inte går att helt lita på väljarundersökningar. Men jag hoppas och tror att vi får ett regeringsskifte.