Valmyndigheten: ”Resultatet är fastställt”

Det felaktiga resultatet i ett valdistrikt i Tyresö visas på Valmyndighetens sida. – Resultatet är beslutat och fastställt, säger Jenny Stad, pressekreterare vid Valmyndigheten.

  • Publicerad 12:38, 27 sep 2018

Valresultatet i ett valdistrikt är fel, som Lokaltidningen Mitt i Tyresö har skrivit om tidigare.

Valmyndigheten fastställer resultatet för valet i riksdagen. Det felaktiga valresultatet redovisas fortfarande på Valmyndighetens hemsida trots att myndigheten fått information om felet.

Valmyndigheten vill inte kommentera det enskilda fallet.

– Vi har ingen tillsyns- eller kontrollfunktion av kommunerna, det ingår inte i vårt uppdrag att kommentera enskilda ärenden. Om valresultatet skulle överklagas kan Valprövningsnämndens begära in ett yttrande till oss, det är också ett skäl till att vi inte kan kommentera det, säger Lars Aden Lisinski vid Valmyndighetens presstjänst.

Varför kan ni inte ändra ett resultat ni har fått information om är fel?

– Resultatet är beslutat och fastställd. Anser någon att det är felaktigt går det att överklaga till Valprövningsnämnden inom tio dagar från att det är fastställt, säger Jenny Stad, pressekreterare vid Valmyndigheten.

För sent överklaga

Den som anser att ett fel eller misstag – som påverkar valresultatet – har begåtts kan överklaga till riksdagens Valprövningsnämnd. Men den personen måste företräda ett parti som deltagit i valet, varit röstberättigad vid valet enligt röstlängden eller varit kandidat som blivit utsedd till ledamot, efterträdare eller ersättare.

Tiden att överklaga har gått ut. Resultatet till riksdagen fastställdes den 16 september.

Lokaltidningen Mitt i Tyresö söker Valprövningsnämnden för att få information om eventuella överklaganden.