Vallentuna kommunhus. Foto: Christian Johansson

”Väljarna får avgöra om jag har förtroende”

– Jag ville bara att det skulle bli korrekt. Så förklarar Björn Furugren Beselin att han drivit process ända upp i högsta instans, trots att han erkänner att han begått övertramp. Nu låter han väljarna avgöra om det finns fortsatt förtroende för honom.

  • Publicerad 16:48, 6 sep 2018

Du sa i samband med att du avgick att du tagit till dig av kritiken som revisorerna kom med. Varför har du då överklagat?

– Revisorerna föreslog ju ansvarsfrihet även om de la fram kritik. Men de andra partierna i fullmäktige var av annan åsikt. Och revisionsberättelsen innehöll faktiskt en del rena felaktigheter. Då har man möjlighet att överklaga.

Men det handlar ju om några detaljer och ändrar inte på kritiken om att du överträdde dina befogenheter. Så vad ville du uppnå?

– Jag har tagit till mig kritiken, absolut. Det handlar inte om att jag ifrågasätter bedömningen av mitt handlande. Om beslutet innehåller felaktigheter tycker jag att det är bra att det kommer fram.

Björn Furugren Beselin.

Ville du få beslutet upphävt?

– Jag ville bara att det skulle bli korrekt. Korrekt är det som förvaltningsdomstolen fastställer.

Du står på andra plats på valsedeln i kommunalvalet. Tror du att Vallentunaborna har fortsatt förtroende för dig?

– Ja, det får ju valet utvisa. Medlemmarna har ju valt in mig på andra plats. Där fick jag ett starkt stöd. Jag gjorde en del saker jag fick kritik för men jag har inte gjort mig skyldig till något brott. Däremot har jag gått över mina befogenheter.

Hade du stämt av med partiet att du skulle driva den här processen? 

– Det finns ett antal rådgivare på Centerpartiets riksorganisation. Jag har pratat med dem. Och rent formellt är det jag personligen som inte fick ansvarsfrihet.

Om alliansen fortsätter att styra Vallentuna efter valet ska du förhandla med partier som röstade bort dig bara för ett år sedan. Hur känns det?

– Vi har haft samtal om det som hände. Jag har tagit till mig kritiken och lärt mig en del. Politiskt känner jag att det är utagerat. Sedan har jag suttit kvar i olika sammanhang och där har vi ett bra samarbetsklimat. Det jag vill är att fortsätta  jobba för Vallentuna kommuns bästa. Jag fick också mycket positiv kritik. Det säger också revisorerna. Väljarna får väga ihop allting.

Ska kommentera sig själv

När vi ringer Centerpartiet för att fråga hur de ser på hans överklaganden hänvisar de tillbaka till Vallentuna.

– I våra stadgar är det ett kommunalt ärende så det är något som måste kommentera lokalt. Och det är Björn som är kretsordförande, säger Patrik Lundholm, distriktsombudsman i partiet.