Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) på blixtvisit i Vällingby tre dagar före valet. Foto: Anders Göransson

Valfeber i Vällingby – plötsligt var alla där

Med valdagen precis runt hörnet skruvar nu partierna upp röstjakten. I Vällingby Centrum övergick det länge rätt sömniga valfisket igår till rena huggsexan om Västerortsväljarnas gunst, med kampanjande från nästan alla partier – och ett politikerbesök med viss lyster.

  • Publicerad 07:00, 7 sep 2018

Under de gångna veckornas valrörelse har det varit klar vänsterdominans på torgen i Hässelby och Vällingby. Både S och V har haft daglig närvaro medan övriga partier nöjt sig med sporadiska framträdanden.

– De andra kommer bara hit ibland och gör nedslag. De bryr sig inte lika mycket om oss här ute, verkar det, säger Mette Bäverbäck, som står i Vänsterpartiets valstuga när Mitt i kommer förbi vid 15-tiden.

Mette Bäverbäck i Vänsterpartiets valstuga på Vällingby torg. Foto: Anders Göransson

S-kampanj från container

Vid den tiden utgörs konkurrensen endast av Socialdemokraternas valarbetare som håller till bredvid.

– Vi prioriterar att vara här. Jag tror att de som passerar ser att vi socialdemokrater är här med inställningen att göra ett så bra val som möjligt. Det tror jag har effekt i sig, säger Kaj Nordquist från sin plats framför den container som S numera använder istället för en vanlig valstuga.

Kaj Nordquist (S) agiterar från partiets valcontainer på Vällingby torg. Foto: Anders Göransson

Men en timme senare dyker faktiskt fler partier upp. Moderaterna monterar upp sitt mobila valtält, som under valkampanjen ambulerat mellan bland annat Råcksta och Vällingby.

”Passé med valstuga”

– Att stå och klämma in sig i en valstuga tycker vi är passé. Vi har i stället ett tält utan sidovägar som vi sätter upp och blir då disponibla för alla presumtiva väljare, säger Bo Arkelsten, ordförande för Vällingbymoderaterna och vice ordförande i stadsdelsnämnden.

Moderaterna sätter upp sitt valtält. Foto: Anders Göransson

Att M inte varit lika aktiva som S och V i Hässelby-Vällingby håller han inte med om.

– Vi har aldrig tidigare delat ut så mycket material eller svarat på så mycket frågor som i år.

Blixtvisit

Just den här eftermiddagen är även Miljöpartiet på plats, och med ett särskilt dragplåster: kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Alice Bah Kuhnke i diskussion med några herrar på Vällingby torg. Foto: Anders Göransson

Under sitt blixtbesök vandrar hon runt på torget i höga klackar bärande på stort grönt plakat med texten ”NU – Klimatet kan inte vänta”. Förutom att avfyra ett antal bländvita leenden och krama några sympatisörer hinner hon med en kort diskussion med gubbarna på torget innan hon drar vidare till nästa anhalt: Brommaplan.

Och kampen om väljarnas röster går vidare.