Valskräp på Lidingö. Foto: Läsarbild Michael Arvallius

Valets efterspel – buntband skräpar på ön

Valet är över. Kvar på Lidingös gator och torg finns skräpet. Trötta valaffischer på sniskan, valaffischer som blåser runt på marken och buntband av plast som stör. Dags att slopa affischerna till nästa val, tycker många.

  • Publicerad 16:47, 14 sep 2018

– Jag hade hellre sett fysiska politiker än en massa valaffischer överallt, säger Lidingöbon Mika Wahlström som Mitt i träffar i Larsberg strax efter valet.

Hon är en av dem som tycker at valaffischernas tid är förbi. Många håller med henne.

Valets baksmälla

Nu efter valet kommer kampanjens baksmälla – skräpet. Nu fylls lokala sociala medier mer irriterade inlägg om affischerna som inte är nedtagna och buntbanden som ligger och skräpar.

Kära valarbetare.

Det var en trist upplevelse att gå till bussen idag.
Vid var och varannan stolpe låg det buntband.
Det är faktiskt inte ok att skräpa ner!
PLOCKA FÖR FAN UPP EFTER ER!!!”

Så skriver Lidingöbon Michael Arvallius i ett inlägg på en lokal Facebooksida. Han hittade mängder med buntband på sin busshållplats härom dagen.

LP vill återanvända sina affischer

Öns politiker har också börjat diskutera frågan. Miljöpartiet föreslår till exempel att affischering bara ska vara tilllåten på ett ”begränsat område i centrum där partier kan affischera, ha gemensam valstuga, aktiviter och samtal mellan väljare och politiker.”

Nja, till gemensam valstuga menar andra politiker. Men bra med diskussion tycker bland andra Lidingöpartet som menar att de kan återanvända sina affischer val efter val, eftersom de de stått för samma politik sedan starten för 45 år sedan.