Valet närmar sig – men vad ska man rösta på?

Vallentunaborna verkar säkra på vilka frågor som är viktigast inför valet – men att bestämma vilket parti man ska rösta på kan vara desto knepigare. – Det kastas ut mycket valfläsk nu i slutet vilket säkert gör det svårare för folk att bestämma sig, säger Vallentunabon Ginger Lundqvist.

  • Publicerad 12:19, 31 aug 2018

Valet kommer allt närmare, men fortfarande är många osäkra på var de ska lägga sin röst.

En ny undersökning utförd av Novus för Mitt i, P4 Stockholm och SVT Stockholm visar att 10 procent av Stockholmarna ännu inte har bestämt sig, med bara en dryg vecka kvar till valet.

I Vallentuna står valstugorna uppradade och representanter för de olika partierna gör sitt bästa för att övertyga om att rösta på just deras parti.

Två som redan har varit och förtidsröstat är Jan Lundqvist, 70, och Ginger Lundqvist, 71.

– Det var kanske lite svårare att bestämma sig än tidigare år. Det beror nog på allting omkring och hela det politiska läget, säger Jan Lundqvist.

– Många svar man får från de olika partierna är ganska lika. Och så kastas det ut mycket valfläsk nu i slutet vilket säkert gör det svårare för folk att bestämma sig, tillägger Ginger Lundqvist.

De tre frågorna som är viktigast i Vallentuna är de båda överens om: skola, bostad och sjukvård.

– Det är mycket som är bra med sjukvården, men också mycket som oroar. Man börjar oroa sig mer när man blir gammal och skruttig, säger Jan Lundqvist.

Jan och Ginger Lundqvist har redan varit och förtidsröstat. Foto: Daniel Díaz

Väntar till valdagen

En som väntar med att rösta till valdagen är Katarina Grip, 53. Hon ser det som tradition och går tillsammans med resten av familjen.

– Vi går dit med barnen. Jag vill lära dem hur viktigt det är att rösta, säger hon.

Själv vet hon redan var hon ska lägga sin röst – på samma parti som hon alltid har röstat på. Däremot förstår hon att många upplever det svårt att bestämma sig, något som enligt henne tidningar och sociala medier troligtvis bidrar till.

– Det är ju mycket oroligheter runt om i världen, och det skrivs väldigt mycket. Jag hoppas att folk tar reda på vad de själva tänker och tycker istället för att bara gå efter sånt de läser.

Viktigaste frågorna? Valfrihet, skola/omsorg och infrastruktur.

– Det är inget fel på infrastrukturen i Vallentuna – jag vill bara att den ska fortsätta vara lika bra.

Katarina Grip har bestämt sig men väntar med att rösta till valdagen. Foto: Daniel Díaz

Första valet

För Jonatan Martinell, 20, blir det första valet han får rösta i. Viktigast är skola, trygghet och miljö, men att bestämma sig för vilket parti är inte helt lätt.

– Tidigare har det helt enkelt handlat om att jag vara ointresserad – jag har ju inte fått rösta så därför har jag inte riktigt brytt mig. Men nu vill jag försöka sätta mig in mer. Jag ska försöka läsa på lite nu sista veckan och även göra valkompassen och liknande för att komma fram till vad jag vill rösta på.

Jonatan Martinell ska rösta för första gången – och det är inte helt lätt att bestämma sig. Foto: Daniel Díaz