Antero Illikainen får hjälp av valförrättaren Nadia Jakobsson att lägga sin förtidsröst. Foto: Anders Göransson

Valet igång – Antero, 63, la första rösten

I morse drog förtidsröstningen i gång i Hässelby-Vällingby, och allra först ut i stadsdelen att lägga sin röst var Antero Illikainen, 63. – Lika bra att ha det gjort. Och jag var ju ändå här i Åkermyntan för att köpa kattmat, säger han till Mitt i Västerort.

  • Publicerad 13:16, 22 aug 2018

Antero var ensam om att hänga på låset när Hässelby villastads bibliotek i Åkermyntans centrum öppnade portarna klockan 9 och förtidsröstningen drog igång. Han brukar rösta i förväg, och det är ingen risk att han hinner ändra politisk uppfattning på de två och en halv vecka som återstår till valsöndagen den 9 september, säger han.

Samma som förra valet

– De blir samma förra gången. Det är skönt att få in sin röst – man vet ju inte om man lever till valdagen, skämtar han innan han stiger in bakom skynket och utövar sina demokratiska rättigheter.

Jan Sjöstrom ville få in sin röst tidigt för att kunna göra annat på valdagen. Bild: Anders Göransson

 

Till de allra tidigaste röstarna hörde även Jan Sjöström, 61, som dök upp fem minuter över nio.

Han ville få in sin röst i god tid för säkerhets skull.

Vill vara ledig på valdagen

– Jag kom på det i morse när jag tittade på nyheterna: ”javisst ja, man kan göra det nu”. Jag har en massa andra saker att göra senare i veckorna, jag ska ut och åka båt och annat, och man vet aldrig om man är hemma när det är dags att rösta.

Även han är säker på sak och kommer att rösta likadant som förra gången, avslöjar han.

Ulla Back gör sitt 28:e val som valförrättare – alla typer av val inräknade. Bild: Anders Göransson

Under den första halvtimmen droppade totalt sex väljare in för att lägga sin röst i biblioteket i Åkermyntan – en rätt normal början på förtidsröstningen, enligt valfunktionärerna på plats.

”Ett samhällskontrakt”

Annars är det ett val där det är ovanligt svårt att veta vartåt det blåser, säger valförrättaren Ulla Back – och hon vet vad hon talar om. Årets val blir det 28:e där hon deltar som funktionär – kyrkoval, EU-parlamentsval, folkomröstningar och annat inräknat.

-– Det är något väldigt speciellt att jobba med val. Det är härligt att möta folk, informera och se till att det går rätt till. Man hjälper till att uppfylla ett slags samhällskontrakt, säger hon.