Valeskog sågar alliansens bostadsmål

På alliansens pressträff lovade partierna ökad byggtakt för att klara målet om 140 000 nya bostäder fram till 2030. Ett löfte som imponerar måttligt på stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S). – Snacka går ju, men det gäller att visa resultat, säger han.

  • Publicerad 15:16, 16 aug 2018

Bostadsbyggandet var en punkt som togs upp när alliansen presenterade sitt gemensamma valmanifest med 100 vallöften.

– Vi vill bygga slutna stadskvarter även utanför innerstan, sa bland annat Erik Slottner (KD).

Partierna lovade också 10 000 bostäder per år fram till 2025. Bland annat genom kortade handläggningstider.

Men bostadslöftet sågas av Jan Valeskog, socialdemokratiskt stadsbyggnadsråd.

– Under denna mandatperiod har Moderaterna sagt nej till 1 000 bostäder och Liberalerna 2 500 bostäder. Det duger inte, säger Jan Valeskog som pekar på projekt i bland annan Bromma, Björnmossevägen, Farsta och Telefonplan.

Moderaternas Joakim Larsson kontrar dock med ungefär samma argument.

– De har själva sagt nej till över 16 000 bostäder som vi har förslagit i till exempel Järva, Farsta och Loudden. Socialdemokraterna borde i stället ägna mer tid åt att förklara varför de inte har nått sina egna bostadsmål, säger han.

Lovar lägre hyror

Socialdemokraterna har å sin sida lovat bostadsgaranti för unga, att bostadsbristen för studenter ska byggas bort samt satsningar på fler hyresrätter med lägre hyror.

– Genom Stockholmshusen och investeringsstödet pressar vi hyrorna med upp till 3000 kronor i månaden jämfört med annan nyproduktion. Borgerlighetens svar på dessa utmaningar är att fler ska hyra i andra hand, fler ombildningar och marknadshyror, säger Jan Valeskog.