Våldsbrotten har inte ökat i Hägersten-Liljeholmen eller Älvsjö. Foto: Mitt i Stockholm, Google maps

Våldsbrotten minskar i söderort

Den ökade otryggheten är en av de hetaste valfrågorna och just nu tävlar politikerna om vem som vill satsa mest på trygghetsåtgärder. Men antalet våldsbrott har minskat i stadsdelen de senaste tio åren, visar Mitt i:s genomgång.

  • Publicerad 13:15, 5 sep 2018

Oron för att utsättas för brott ökar bland stockholmarna och staden satsar miljonbelopp på att öka tryggheten.

Men hur ser det egentligen ut med våldsbrottsligheten? Mitt i har gått igenom alla våldsbrott utomhus under 2017. Vi har också tittat på brottsutvecklingen i stadsdelen under de senaste tio åren.

Sett över en tioårsperiod har både antalet misshandelsfall och personrån minskat i Hägersten–Liljeholmen. Det sker färre brott idag än vad det gjorde för tio år sedan. Däremot har antalet personrån ökat markant det senaste året. 2016 anmäldes 47 personrån i Hägersten-Liljeholmen jämfört med 70 i fjol.

– Vi har haft en hel del personrån runt Trekanten. Några har vi löst, men det har varit väldigt olika signalement. Det är ofta ungdomar som har blivit utsatta och de har gått hem först och berättat senare, och då blir det väldigt svårjobbat för oss, säger Malin Lehammer, kommunpolis vid Skärholmspolisen.

Barnligor spred skräck i Fruängen och Västertorp

Som Mitt i berättat om tidigare var det oroligt i både Fruängen och Västertorp under förr året med barngäng som satte skräck i andra barn.

Det handlade mycket om maktspel, de gick in i butiker, härjade på fritidsgården eller gav sig på jämnåriga.

Malin Lehammer, kommunpolis Skärholmen.

– Det handlade mycket om maktspel, de gick in i butiker, härjade på fritidsgården eller gav sig på jämnåriga. Vi jobbade intensivt med det och har haft väldigt bra samverkan med stadsdelen. Alla som vi har identifierat har fått någon form av stöd, säger Malin Lehammer.

Flest brott sker dock vid Liljeholmstorget, vilket också är den plats där flest människor rör sig.

– Dessutom har vi Campus Liljeholmen med 3 500 gymnasieelever och då händer det mycket saker, säger Malin Lehammer.

Problem med droghandel i Älvsjö

Västertorp har en del problem med droghandel, men framför allt är det Älvsjö station som är utsatt när det gäller narkotikaförsäljning.

– Det har varit problem med det länge i Älvsjö. Det är en knutpunkt och ett bra ställe att sälja på. Ju mer vi jobbar med det, desto mer upptäcker vi. Vi samverkar med stadsdelen som är duktig på att se över lampor och höga häckar och försöker bygga bort problemen. Det är en del av arbetet, säger Hampus Johannesson, vid Globenpolisen.

Män löper större risk att utsättas för våldsbrott i offentlig miljö, ändå känner sig kvinnor otryggare och är i större utsträckning oroliga för att vistas ute på kvällen.

– Otrygghet beror också på de eventuella konsekvenserna av det man kan tänkas råka ut för. Även om det inte är så sannolikt att man ska bli våldtagen har det väldigt stora konsekvenser vilket kan förklara varför kvinnor oroar sig mer, säger Caroline Mellgren, docent i kriminologi.