Våldsbrotten i offentlig miljö har minskat i Skarpnäck. Foto: Mitt i Stockholm, Google maps

Våldsbrotten har minskat i Skarpnäck

Den ökade otryggheten är en av de hetaste valfrågorna och just nu tävlar politikerna om vem som vill satsa mest på trygghetsåtgärder. Men antalet våldsbrott i stadsdelen har minskat, visar Mitt i:s genomgång.

  • Publicerad 12:00, 6 sep 2018

Otryggheten i Stockholm har ökat, enligt Stockholms stads trygghetsmätningar. Nu satsar staden 20 miljoner kronor på bland annat trygghetspersonal och fältassistenter för att öka tryggheten i sju prioriterade stadsdelsområden. Skarpnäck är ett av dem.

Men hur ser det egentligen ut med våldsbrottsligheten? Mitt i har gått igenom alla våldsbrott utomhus under 2017. Vi har också tittat på brottsutvecklingen i stadsdelen under de senaste tio åren.

För tio år sedan anmäldes 230 fall av misshandel i offentlig miljö – under 2017 var det bara 96 fall. Både antalet misshandelsfall och personrån har sjunkit stadigt de senaste åren.

– Det är viktigt att skilja på brottslighet och det vi kallar för upplevd trygghet. Den påverkas av mycket, bland annat av vad som skrivs i media eller var man befinner sig i livet, säger Hampus Johannesson, kommunpolis vid Globenpolisen.

Risken att utsättas för våldsbrott relativt liten i Skarpnäck

Det senaste året har det varit många skjutningar i söderort, bland annat i Bagarmossen.

– Det påverkar människor upplevda trygghet, men till skillnad från personrån som vem som helst kan bli utsatt för, riktar sig skjutningarna i de flesta fall mellan kriminella individer som har en konflikt, säger Hampus Johannesson.

Under en period var det flera personrån mellan Bagarmossen och Skarpnäck.

Föräldrar ringde och frågade om de vågade släppa ut sina barn. Men man ska komma ihåg att det fortfarande är väldigt få rån.

Hampus Johannesson, kommunpolis Globen.

– Föräldrar ringde och frågade om de vågade släppa ut sina barn. Men man ska komma ihåg att det fortfarande är väldigt få rån, säger Hampus Johannesson.

Skarpnäcksborna är dock mindre oroliga att utsättas för våldsbrott än stockholmarna överlag. Med all rätt. Risken att utsättas för våld i offentlig miljö är 1,93 per tusen invånare i Skarpnäck, jämfört med 4,9 i Stockholms stad.

Ungdomar i grupp upplevs som otryggt

Något som upplevs som otryggt är när ungdomar i grupp hänger utomhus kvällstid. I Skarpnäck och Bagarmossen finns områdesvärdar, unga vuxna som ska finnas ute på torget för att skapa trygghet.

– Sedan är det i ropet att arbeta med den fysiska miljön och stadsdelen är duktig på det. Vi har gjort en trygghetsvandring i Skarpnäck som har lett till bättre belysning och att höga häckar klippts ner.

Olika områden drabbas av olika brott. Hammarbyhöjden och Kärrtorp är mest inbrottsdrabbat, medan det sker flest våldsbrott i Skarpnäck och Bagarmossen –  där det också bor flest.

Kan invånarna känna sig trygga i stadsdelen?

– Ja, definitivt. Men är du ung man som dricker alkohol och vistas i krogmiljö har du en ökad risk att både utsätta och utsättas för brott.