Djam Djalo upplyste alla som besökte medborgarkontoret om att de kunde förtidsrösta. Foto: Stefan Källstigen

Valdeltagandet ökade i Rågsved och Hagsätra

Rågsved har lägst valdeltagande i hela stadsdelen. Men i år har fler gått till vallokalen. – Jag tror att det är en kombination av det politiska läget och att vi har varit ute och pratat med folk, säger Elin Wiktorsson, på stadsdelsförvaltningen.

  • Publicerad 17:09, 12 sep 2018

Norra Rågsved har det lägsta valdeltagandet i hela stadsdelen. Här röstade bara 56 procent i kommunalvalet 2014. Men det här valet ökade valdeltagandet med 9 procent, nu röstade 61 procent i valet till kommunfullmäktige. I Hagsätra centrum ökade valdeltagandet från med 14 procent.

Stadsdelen har arbetat aktivt med att öka valdeltagandet. Bland annat anlitade man lokala valambassadörer från lokala föreningar.

– Vi hade ett mål på 62 procent och snittet i de här områdena är nu 62,4 procent i valet till kommunfullmäktige. Sedan kan man alltid önska att vi hade nått ännu högre så klart, men jag tycker att vi får vara nöjda, säger Elin Wiktorsson, projektledare på stadsdelen.

Varför tror du att valdeltagandet har ökat?

– Jag tror att det är en kombination av det politiska läget och att vi har varit ute och pratat med folk och verkligen varit synliga. Vi har fått väldigt positiv feed back från de vi har pratat med. Framför allt har vi lyft vikten av kommun- och landstingsvalet, eftersom det är där som många får rösta.

I Rågsved har tre av fyra utländsk bakgrund.

Hamad Subhato tror att SD:s frammarsch kan ha fått fler att rösta i Rågsved.

– Många har kanske inte tradition av att rösta, man är kanske inte van vid det från sitt hemland, säger Hamad Subhato.

Vi träffar på Hamad i Rågsveds centrum. För honom är det självklart att rösta.

Varför tro du att fler röstar i år?

– Jag tror att SD:s framgångar kanske har mobiliserat fler att gå och rösta. Det är som en tiger som kommer närmare, då känns det extra viktigt att rösta.