Valaffischer vandaliserade i Söderort

Flera partier har fått sina valaffischer nedrivna eller klottrade på i Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö. – Tyvärr har jag en känsla av att det varit värre i år än tidigare, säger Johan Nilsson (M), vice ordförande i Älvsjö stadsdelsnämnd.

  • Publicerad 16:47, 16 aug 2018

Valaffischerna i Stockholm började sättas upp i söndags, men det var inte länge som de fick sitta orörda. Flera politiker i Söderort vittnar om att affischerna rivits ner eller klottrats på. Många delar också Johan Nilssons bild att det är värre i år jämfört med tidigare val.

– Tidigare har det varit någon enskild händelse, nu är det systematiskt på flera ställen samtidigt och mer omfattande, säger Abit Dundar (L), vice ordförande i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd.

Vandalisering i hela Söderort

Såväl alliansens som de rödgrönas affischer över hela Söderort, bland annat Telefonplan, Aspudden, Årstaberg och Fruängen, har vandaliserats. Det rör sig både om klotter som solglasögon och lösnäsor och påmålade Hitlermustascher och röda skotthål. Det senare har bland annat drabbat socialdemokratiska valaffischer.

– Det är det värsta tycker jag. Speciellt med tanke på mitt partis historia, med morden på Olof Palme och Anna Lindh. Det känns obehagligt, säger Catharina Piazzolla, ordförande för Socialdemokraterna i sydvästra Stockholm (Älvsjö, Liljeholmen, Skärholmen).

Socialdemokraterna har valt att polisanmäla alla fall av vandalisering.

– En del av de personer som man gör det här emot bor i vårt område. Det är barn som får se sina föräldrar vandaliserade. Jag tror inte att man tänker på det, när man målar pistolskott på människor.

Partierna hjälps åt

Enligt Catharina Piazzolla finns en överenskommelse bland partierna i Stockholms stads kommunfullmäktige att hjälpa varandra rapportera och sätta tillbaka nedrivna och vandaliserade affischer.

– Valaffischer är en del av politiska kultur, det är trist om de inte får sitta uppe, säger Catharina Piazzolla.

– Inget parti tycker att det är okej med vandalisering, säger Abit Dundar.

Samtliga partier som Lokaltidningen Mitt i har pratat med plockar bort vandaliserade affischer och sätter upp nya allt eftersom.

– Det är trist att demokratin inte respekteras. Men vi ger oss inte, utan snyggar till och byter ut affischer löpande, säger Johan Nilsson.