Enligt Ann-Christine Furustrand (S) har alla partier som affischerat i centrum drabbats. Foto: Läsarbild Carlos Contreras

Valaffischer saboterade i centrum

I natt revs en mängd valreklam ned vid Åkersberga station och vid Storängstorget. Alla partier som affischerat är drabbade. – Det är över hundra affischer skulle jag tro. Det är väldigt allvarligt, säger Ann-Christine Furustrand (S), oppositionsråd.

  • Publicerad 10:30, 14 aug 2018

– Ytterst är det ett hot mot demokratin. Man har vandaliserat rejält, säger Ann-Christine Furustrand (S), oppositionsråd.

Socialdemokraterna är långt ifrån ensamma om att ha drabbats. Moderaterna, som haft en omfattande affischering, har också drabbats:

– Det är förfärligt, säger Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande.

Enligt henne sprids även falska flygblad i Åkersberga som utger sig för att komma från moderaterna.

Falska flygblad sprids i Åkersberga

– Det har kommit till min och flera andra brevlådor. Det sägs att det är extremister som kapat vår logga. Det är vansinnigt förvirrande och kan påverka valet.

Både vandalismen och de falska flygbladen har polisanmälts.

Enligt Francisco Contreras, vänsterpartiet, bör skadegörelsen mot affischerna ha skett någon gång mellan 23-tiden på måndagskvällen och 06 nu på tisdagsmorgonen.

Foto: Carlos Contreras

Skadegörelsen ska nu vara uppstädad så att de partier som vill och har möjlighet kan sätta upp nya affischer.

– VI funderar på att låta bli. Vad jag minns har det inte hänt något liknande tidigare val. Då har det varit enstaka affischer, men nu har man gjort det systematiskt. Man kan se att det tagit en del tid, säger han.

I helgen saboterades även en stor mängd valaffischer i Vallentuna. Även I Danderyd och Täby har en del affischer rivits ned under natten.