Dan Kareliusson är gruppledare för Sverigedemokraterna i landstinget. Foto: Mitt i, pressfoto

Vågmästaren SD är latast i landstinget

Sverigedemokraterna har inte gödslat med förslag under sina fyra år i landstinget. Men gruppledaren Dan Kareliusson hävdar bestämt att de jobbat hårt. – Vi är vågmästare, och det är ett stort ansvar, säger han.

  • Publicerad 09:57, 31 aug 2018

20 motioner (förslag) och 21 interpellationer (frågor). Det är Sverigedemokraternas facit efter fyra år i landstinget.

Partiet fick nio platser i fullmäktige, landstingets högsta beslutande organ, vid förra valet. Vänsterpartiet, som också är ett litet parti utanför den styrande alliansen, har tolv platser. De har lämnat in 57 motioner och 60 interpellationer.

Är ni lata inom Sverigedemokraterna?

– Nej, men det finns ingen anledning att ösa in motioner och interpellationer, vi vet ju att det är betydelselöst eftersom vi möter ett kompakt motstånd från båda blocken, säger Dan Kareliusson, gruppledare.

Han menar att partiet däremot varit aktivt i debatterna i fullmäktige.

– Vi är ju vågmästare, och det är ett stort ansvar. Vi har granskat övriga partiers förslag och inte krupit undan, utan tagit ställning.

Av de frågor som partiet drivit framhåller han Berga naturbruksgymnasium, som partiet vill behålla och utveckla, och att inte lägga ner Gamla Karolinska sjukhuset, som de viktigaste.

Under perioden har tre av de nio fullmäktigeledamöterna uteslutits ur partiet.

4 miljoner i stöd

Samtidigt har partiet fått ersättning för alla nio mandaten om 468 550 kronor per mandat för 2014-2018, pengar som i Sverigedemokraternas fall har gått till distriktsorganisationen.

Alla ledamöter i landstingsfullmäktige får en fast ersättning om 1 517 kronor i månaden. Till det kommer ersättning per fullmäktigesammanträde om 1 770 kronor för en heldag. Ersättning utgår även till ledamöter som sitter i landstingets olika nämnder.

Landstingsråd och gruppledare får i stället månadslön. Den är knuten till statsrådslönerna. Finanslandstingsrådet tjänar 100 procent av statsrådslönen, 134 750 kronor, övriga 90 eller 80 procent av statsrådslönen.

Delar sin lön

Sverigedemokraternas gruppledare Dan Kareliusson har 108 859 kronor i månadslön, men har valt att dela den med vice gruppledare Per Carlberg.

Tycker du att partiet gör rätt för pengarna?

– Ja, det tycker jag. Vi bevakar och följer upp landstingets insatser, det är en bred verksamhet i alla länets kommuner.

SD:s valstuga på Liljeholmstorget är välbesökt. Dan Kareliusson tror att de kommer att dubblera antalet mandat. Foto: Mitt i Stockholm

Dan Kareliusson är 75 år och finns inte med på Sverigedemokraternas valsedlar detta val, utan tänker nu pensionera sig.

Men han tror att denna hans sista valrörelse kommer att bli lyckosam:

– Vi kommer att gå starkt i länet och får dubbelt så många mandat. Och vi fortsätter att vara vågmästare.

Fakta

Så mycket pengar får politiker och partier

Månatligt arvode för ledamöter i landstingsfullmäktige: 1 517 kronor.

Arvode för hel dags fullmäktigesammanträde: 1 770 kronor.

Mandatstöd: 468 550 kronor per mandat (plats) under 2014-2018.

Månadslön landstingsråd och gruppledare: 134 750 – 108 859 kronor.

Källa: Stockholms läns landsting
Visa merVisa mindre