V vill ingå i en majoritet med L

Vänsterpartiet vill ingå i en majoritet med de rödgröna och Liberalerna. – Vi kommer inte att ingå i ett styre med Vänsterpartiet, säger Mats Lindblom, gruppledare för Liberalerna.

  • Publicerad 14:36, 20 sep 2018

Vilka ska styra Tyresö? Den frågan har inget svar än. Varken de rödgröna eller de borgerliga partierna har majoritet, Sverigedemokraterna är vågmästare.

Vänsterpartiet vill bilda en majoritet med Socialdemokraterna, Miljöpartiet  – och Liberalerna.

”Vår slutsats av valresultatet är att Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna borde bilda en progressiv majoritet”, skriver ordförande Gunilla Andersson och gruppledare Inger Gemicioglu i ett pressmeddelande.

De anser att Tyresö behöver ”en progressiv politik som sätter välfärden, klimatet och jämställdheten främst”. Fokus behöver skiftas ”från stora, dyra projekt, till personalens arbetsvillkor, barnens omsorg och äldres levnadsvillkor”, skriver de bland annat.

Mats Lindblom är gruppledare för Liberalerna.

– Jag säger som Jan Björklund, vi kommer inte att ingå i ett styre med Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna men sedan håller vi dörrarna öppna, säger han.

Får ett till mandat

Vänsterpartiet i Tyresö får 5,3 procent av väljarstödet i kommunvalet och ökar med 0,8 procentenheter, enligt det preliminära valresultatet. Partiet är ett av fyra partier som får ett mandat mer. De andra tre är Liberalerna, Centerpartiet  och Socialdemokraterna. Sverigedemokraterna ökar med två mandat, de andra minskar eller ligger stilla.

Vänsterpartiet ser sig som en av valets stora vinnare.

”Vi ökar eller behåller våra ställningar i nära nog alla valdistrikt i Tyresö. Vi får ytterligare ett mandat i kommunfullmäktige och välkomnar nya medlemmar till partiföreningen varje dag”, skriver de i pressmeddelandet.

Här kan du läsa mer om valresultatet.