Marie Bysäter, Emma Söderholm, Lars Lindgren, Elham Norouzi och Hans Klövstad. Foto: Melina Reid

Uppstickarna som vill ta sig in i stadshuset

Många partier slåss om att få ta makten i Sundbyberg efter valet. I år har ett nytt uppstickarparti – Sundbybergs lokalparti (SLP) – gett sig in i fighten. – Vi tror starkt på en invånardialog med berörda tjänstemän och de som påverkas av besluten, säger Lars Lindgren, ordförande.

  • Publicerad 14:32, 25 aug 2018

Knappt en tredjedel av politikerna på SLP:s vallista är före detta Miljöpartister. Flera av dem satt tidigare i kommunfullmäktige men lämnade i vintras partiet och har sedan dess suttit i kommunfullmäktige som oberoende politiker.

En av dem är Lars Lindgren som också valts till gruppledare för SLP.

I dagsläget har SLP drygt 100 medlemmar och satsar nu på att ge sig in i striden om platserna i stadshuset i höstens val.

 Det kom förslag uppifrån som man klämde ner i kommunen med ett skohorn

Lars Lindgren

– Vi startade 29 januari och sedan dess har allting gått väldigt snabbt. Jag tror att många av oss kände att det behövs ett parti som fokuserar på kommunen och lokalnivån. Det kände vi inte att vi kunde göra i Miljöpartiet eftersom riksdagspartiet var med och toppstyrde för mycket. Det kom förslag uppifrån som man klämde ner i kommunen med ett skohorn, säger Lars Lindgren.

SLP vill därför göra tvärtom och utgå från vad sundbybergarna och det lokala näringslivet i kommunen tycker är viktigt.

– Vårt fokus är på Sundbyberg, inte på landstinget eller riksdagen. Vi tror starkt på en invånardialog med berörda tjänstemän och de som påverkas av besluten såsom föräldrar, lärare och elever – om det nu handlar om skolan till exempel, säger Lars.

Höjda lärarlöner

Han uppskattar att 2/3 av medlemmarna inte har jobbat inom politiken tidigare, men har med sig mycket erfarenhet från bland annat kommunala verksamheter och näringslivet.

– Vi har många medlemmar med lärarkompetens och erfarenheter från kultur och fritid. Vi jobbar nu med att översätta deras tankar till konkreta politiska åtgärder.

Partiprogrammet är inte slutgiltigt spikat än, men ett antal kärnfrågor har utkristalliserat sig.

Bland annat vill SLP förbättra situationen i skolan genom att höja lärarlönerna och anställa fler speciallärare och fritidspedagoger och på sikt avveckla dagens skolbaracker.

Sundbybergs Lokalparti är i dagsläget närmare 100 medlemmar, berättar ordförande Lars Lindgren (i mitten). Foto: SLP

Lägre hus i centrum

Även stadsbyggnadsfrågorna är viktiga. SLP vill se ett småskaligt Sundbyberg och vänder sig bland annat emot de höga hus som planeras i samband med omgörningen av stadskärnan.

– Vi vill ha en trivsam och trygg stad där man tar tillvara grönområden och inte bygger sönder staden. Alla bör också ha möjlighet till en bra bostad och vi arbetar för att Förvaltarens ungdomsgaranti ska utökas till alla under 28 år med tanke på stadens trångboddhet.

 Vi välkomnar alla kloka personer med goda idéer

Lars Lindgren

Lars tror att det kommer bli svårt att få en tydlig politisk majoritet i stadshuset efter valet och är därför öppen för en dialog med alla partier.

– Vi välkomnar alla kloka personer med goda idéer som vill arbeta för det som är genuint bäst för Sundbyberg och sundbybergarna.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Han vill ordna en fest vid omtalade bron

Nyheter David hoppas att det kan koppla samman Rinkeby och Ursvik Ursviksbon David Hurtado Gómez vill skapa en fest vid den omtalade bron mellan Stora Ursvik och Rinkeby. Musik, kultur och mat hoppas han kan hjälpa några eller alla att se Rinkeby med andra ögon.måndag 14/6 10:37

Brottsofferjouren vill se snabbare utredningar

Nyheter Polisen medger brister Färre söker hjälp hos Brottsofferjouren Västerort. Polisens prioriteringar kan vara en förklaring, enligt jouren. Polisen medger brister men hänvisar till att det finns flera olika stöd.fredag 11/6 16:21