Philip Botström (S), Christian Carlsson KDU) och Henrik Malmrot (V), tre av debattörerna. Foto: Läsarbild pressfoto

Unga topp-politiker fajtas i stor valdebatt

Den 2 september blir det stor valdebatt i Skärholmen. Ledarna för alla politiska ungdomsförbund är på plats. – Publiken får också gärna debattera, säger Adonay Kidane, från 127:s röster räknas.

  • Publicerad 13:46, 21 aug 2018

Nedräkningen till valdagen har börjat och partierna kämpar hårt för att locka väljare. Kämpar gör också föreningen 127:s röster räknas. Under hela året har de unga valambassadörerna arbetat för att höja det låga röstdeltagandet i Skärholmens stadsdel.

Framför allt satsar de på att nå förstagångsväljarna. Därför har de bjudit in ordförandena för de politiska partiernas ungdomsförbund till Skärholmen den 2 september (klockan 17.15–19.15).

– Om vädret tillåter blir det utomhus. Annars blir det i Kulturhuset Stadsteatern här i Skärholmen, säger valambassadören Adonay Kidane.

Alla får debattera

En rejäl politisk debatt är att vänta, om allt från brott och trygghet till skola och utbildning.

– Vi kommer också att engagera publiken, som  gärna får vara med och debattera, säger Adonay Kidane, och tilläger att det också bli mat och mingel.

Fram till valet syns 127:s röster också på torgen runt om i stadsdelen. De bjuder på fika, berättar om valet och delar ut information från Valmyndigheten, på flera olika språk.

– Idén är att dela ut material och be dem som besöker oss att sprida det vidare. På så sätt blir de också ett slags valambassadörer, säger Adonay Kidane.

Den 9 september är alla välkomna till en  stor valvaka i Kulturhuset Stadsteatern, klockan 12–22. SVT:s valvaka sänds på storbildsskärm. Det blir också mingel, mat och dryck, debatter och aktiviteter för barn och unga.

Örat mot marken

Valambassadörerna i 127:s röster räknas är inte bara spända på valresultatet – utan också på hur många som röstar i Skärholmens stadsdel. I valet 2014 röstade bara 62,5 procent i kommunvalet, en minskning med cirka 3 procent jämfört med valet innan.

– Vi hoppas verkligen att valdeltagandet går uppåt i Skärholmen. Vi har försökt ha örat mot marken och hoppas att vårt arbete har fått effekt, säger Adonay Kidane.

De här kommer till valdebatten den 2 september:

De här ungdomsordförandena har ännu så länge tackat ja till debatten: KDU:s Christian Carlsson, Centerns Magnus Ek, Socialdemokraternas Philip Botström, Vänsterpartiets Henrik Malmrot och Liberalernas Joar Forssell och från Grön Ungdom Manuel Cortez Azero (ej ordförande). Moderaternas och Sverigedemokraternas ungdomsförbund har inte lämnat besked än.

Joar Forssell, ordförande för Liberala ungdomsförbundet.  Foto: Dennis Lindbom

Christian Carlsson, ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund.  Foto: Pressfoto

Magnus Ek, ordförande för Centerns ungdomsförbund.   Foto: Pressfoto

Philip Botström, ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund.   Foto: Pressfoto

Henrik Malmrot, ordförande för Ung Vänster.   Foto: Pressfoto

Fakta

Fyra stora event i Skärholmen inför valet

127: röster har fyra evenemang under valspurten.

Den 24 augusti kl 18–21:  Politisk chillkväll i Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen. Chans att ställa vilka frågor som helst om politik. Profiler från området är på plats. Målgrupp är alla som inte känner sig politiskt insatta, men vill veta mer.

Den 26 augusti, kl 17–20. ”Kvinna möter kvinna – en samtalskväll om feminismen  i dag”, i Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen.

Medverkar gör bland andra Gulan Avci (ordförande för Liberala kvinnor), Sissela Nordling Blanco (gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholms kommunfullmäktige).

Det blir också spoken word, mat, mingel och visning av filmen ”Aktivisterna”. Filmens skådespelare är afghanska flickor som kommer till stadsteatern för att berätta om sina erfarenheter,

Den 2 september, kl 17-15–19.15: Valdebatt mellan ordförandena i de politiska ungdomsförbunden. Utomhus om vädret tillåter, annars inne i Kulturhuset Stadsteatern. Mat och mingel.

Den 9 september: Valvaka i Kulturhuset Stadsteatern kl 13-22.

Källa: 127:s röster räknas
Visa merVisa mindre