Ulla Fredriksson har röstat på S i hela sitt liv. Väninnan Lilian Dahlberg röstar på KD. Foto: Stefan Källstigen

Två kilometer skiljer det röda och blåa söderort

Rött, rött, rött med några stänk av blått. Ungefär så ser valpaletten ut för Enskede-Årsta-Vantör. I Rågsved röstade varannan väljare på S – i Örby fick M över 30 procent. Men S backar i det rödaste fästet och går framåt i det blåaste.

  • Publicerad 09:00, 14 sep 2018

Rågsved, två dagar efter valet. Septemberhimlen är grå och regnet lurar runt hörnet. En valaffisch för Socialdemokraterna står kvar under ett träd bredvid en solgul bänk från sommartorgssatsningen.

Det här är Socialdemokraternas starkaste fäste i hela östra söderort, som innefattar både Vantör, Farsta och Skarpnäck. Här röstade varannan väljare på Socialdemokraterna (49,5 %) i valet till kommunfullmäktige. Tillsammans har de grödgrönrosa 75 procent av rösterna.

– Det är för att det är vanliga enkla arbetare som bor här. Det är inga högdjur, säger Ulla Fredriksson.

Själv har hon röstat på Socialdemokraterna i hela sitt liv.

För Marceelin Kouakoua är det självklart att rösta på S.

Marceelin Kouakoua har inte bott i Sverige lika länge, men för honom är valet lika naturligt.

– Självklart! Jag har dem att tacka för allt. När jag kom hit fick jag studera, jag pluggade på SFI och fick gratis utbildning. Jag vill ge tillbaka. Jag är socialist, så är det bara, säger han.

S backar – V går framåt

Här har 70 procent utländsk bakgrund och tre av fyra bor i hyresrätt. Valdeltagandet är lågt, men ökade i det här valet.

Patrik Gustafsson, med sonen Olle, tror att fler väljare i Rågsved känner sig hemma i de rödas politik.

Liksom i hela söderort har dock S tappat i valet, medan V gått framåt. Patrik Gustafsson är en av V-väljarna.

– Jag tror att fördelningspolitik är förklaringen till att de röda är stora här. De som bor i bostadsrätt i innerstan är kanske mer intresserade av skattefrågor. Här är många fler arbetslösa och trångbodda och de röda har en poltik som tilltalar dem som bor här mer, säger han.

Moderaterna dominerar i Örby

Ett par kilometer därifrån ser färgkartan annorlunda ut. Bland villorna i valdistriktet Örby södra, som gränsar mot Högdalen, har Moderaternas sitt starkaste fäste i hela östra söderort. Här röstade 30,3 procent på M i kommunvalet – och då har partiet ändå tappat 7 procentenheter i senaste valet.

Emma Nordlund bor i södra Örby – Moderaternas starkaste fäste. Hon röstar själv på M och tycker att skolan och företagarfrågor är viktiga.

– Jag trodde inte att det var så mycket som 30 procent. Men jag tänkte ju att det var blått. När jag förtidsröstade kom det några från Vänsterpartiet och skulle lämna valsedlar. Jag hörde att de sa  ”Vi behöver väl inte lämna så många här i Örby”, säger Emma Nordlund.

Hon bor i Örby S och röstade själv på Moderaterna.

– Det är många egenföretagare som bor här. Många har flyttat ut från stan, är i 40-årsåldern, mitt i karriären, har kanske egna företag och tycker att det är viktigt med den typen av frågor, säger Emma Nordlund.

För Sadia Oreland är utbildning den viktigaste valfrågan. Det fick henne att rösta på Liberlaerna.

Sadia Oreland hämtar barnen på förskolan på Helgestavägen. Hon bor också i området och röstar på Liberalerna.

– Jag tror att det beror mycket på att det är ett generationsskifte här. Du behöver ett visst kapital för att köpa ett hus. Många av mina grannar är högutbildade, det är många tjänstemän som bor här och de tenderar kanske att rösta mer blått.

S ökar i M-fästet

Här i det blåaste området går dock Socialdemokraterna mot trenden – partiet ökade med 4,1 procentenheter i valet till kommunfullmäktige.

– Jag tror att det beror på att vi varit tydliga i lokala frågor som modulbostäderna, skolan och vägarna, säger Ulf Walther (S), stadsdelsnämndens ordförande, som själv bor i Örby.

Fakta

Nästan dubbelt så hög medianlön

I valdistriktet Rågsved C har 70 procent utländsk bakgrund och andelen sysselsatta i arbete är 68 procent. 77 procent bor i hyresrätt. 33 procent är högskoleutbildade och medianlönen är 16 485 kronor.

I valdistriktet Örby S har 15 procent utländsk bakgrund och andelen sysselsatta i arbete är 89 procent. 93 procent bor i eget hus. 68 procent är högskoleutbildade och medianlönen är 35 603 kronor.

Källa: SCB
Visa merVisa mindre