Tusentals valsedlar försenades till invånarna

Valet närmar sig – men i Huddinge har tusentals valsedlar inte delats ut i tid till hushållen de senaste veckorna. Både Moderaterna, Socialdemokraterna och Drevvikenpartiet vittnar om valsedlar som ännu inte nått brevlådorna. Samtliga partier tror också att missade valsedlar kan påverka valresultatet.

  • Publicerad 14:09, 31 aug 2018

Enligt Svensk Direktreklam, SDR, som delar ut flera partiers valsedlar är det Drevvikenpartiet som drabbats hårdast. I östra Huddinge, där partiet är aktivt, har valsedlarna blivit försenade till 5900 hushåll de senaste veckorna.

Enligt SDR ska dock Drevvikenpartiets valsedlar ha blivit färdigutdelade under gårdagen.

De här är ren skandal

Ingalill Söderberg

– Men det är inte heltäckande. Jag har själv inte fått valsedeln än och jag vet flera medlemmar som inte har fått det heller. De här är ren skandal. Om vi hade vetat att det skulle fallera hade vi valt en annan väg, säger Ingalill Söderberg, kommunalråd för Drevvikenpartiet.

Hon befarar att missade valsedlar kan påverka valresultatet.

– Vi är ett lokalt parti. Är man nyinflyttad kanske man inte känner till oss och vet vad vi kämpar för, säger Ingalill Söderberg.

Oro över valresultatet

Även Socialdemokraterna och Moderaterna vittnar om att flera av deras medlemmar och grannar inte har fått partiernas valsedlar hemskickade.

– Vi har medlemmar i Fullersta, Flemingsberg, Vistaberg, Skogås och Trångsund som inte har fått sina valsedlar än. Vi är oroliga över att detta ska påverka valet. Att få hem valsedlar kan underlätta för de som inte hade tänkt att rösta, säger Aza Cheragwandi, politisk sekreterare för Socialdemokraterna i Huddinge.

M: ”Valsedlar viktiga”

Erik Ottoson, kretsordförande för Moderaterna i Huddinge, betonar vikten av att valsedlarna hittar fram.

  Ett kommunalval kan sannolikt avgöras med små mariginaler. Då kan det få effekt om inte alla får valsedlar. Folk vill sitta hemma och välja vem man ska kryssa för, säger han.

”Merparten” valsedlar utdelade

Mats Larsson är VD för Svensk Direktreklam som ansvarar för utdelningen. Enligt honom har Drevvikenpartiet drabbats hårdast av förseningarna.

Men han säger också att den absoluta merparten av Moderaternas, Socialdemokrateras och Drevvikenpartiets valsedlar har delats ut, trots partiernas vittnesuppgifter om att flera medlemmar inte har fått valsedlar än.

Vi är så klart medvetna om allvaret

Mats Larsson

– Vi är så klart medvetna om allvaret och vikten av att valsedlarna delas ut. För Drevvikenpartiets del var det en rad produktionsstörningar som ledde till förseningarna. Men merparten av valsedlarna är absolut utdelade nu. Sedan garanterar vi inte 100 procentiga utskick, det gör ingen. Det kan också finnas hushåll som har fått valsedlar men där man missat att man fått det, för att någon annan i hushållet tagit in posten, säger Mats Larsson.