Anders Thorén efter valsuccén. Valstugan som var den enda i hela Botkyrka är nu till salu. Foto: Anders Björklund

Tullingepartiets krav på S efter succévalet

Socialdemokraterna måste efter valnatten söka stöd hos nya partier. På tisdagen mötte kommunalrådet Ebba Östlin Tullingepartiet som gjorde ett succeval och nu är tredje störst. – Vi kommer inte att ge S stöd utan att få inflytande, säger Anders Thorén från Tullingepartiet.

  • Publicerad 14:17, 12 sep 2018

Mötet mellan Ebba Östlin (S) och Tullingepartiets ledare Anders Thorén var kort. Enligt Anders Thorén mellan 5-10 minuter.

– Jag sade, ”du känner ju till vårt slutgiltiga mål”, säger Anders Thorén som är ledare för Tullingepartiet.

Han fortsätter:

– Nu får de komma tillbaka med vad de kan erbjuda, säger Anders Thorén.

Socialdemokraternas Ebba Östlin kom till Tullinge innan valet för att berätta om nya idéer. Det hindrade inte Tullingepartiet från att gå starkt framåt.  Foto: Anna Z Ek

Tullingepartiet är nu tredje störst i Botkyrka kommun, egentligen enbart baserat på det massiva stödet i Tullinge. Partiet fick som lägst 41,6 procent av rösterna i Tullinge gård. Som högst 50,2 procent i Tullinge Parkhem.

Trots avslag ända upp i regeringen efter folkomröstningen 2014 gick partiet ändå till val i år på att bilda en egen kommun i Tullinge. Enligt Thorén har partiet nu ett bra förhandlingsläge i samtalen när en majoritet ska bildas i Botkyrka.

Men riskerar inte krav på egen kommun att ni förlorar möjlighet till att vara med och styra?

– Vi kanske inte kan få en kommun på en gång. Men då får de stödja vår väg till egen kommun. På vägen finns vår vilja att starta en kommundelsnämnd med representation efter valutfallet i Tullinge. Det var också något jag tog upp under samtalet. De kanske är beredda till vissa eftergifter för att kunna fortsätta sitta i majoritet, säger Anders Thorén.

Anders Thorén vid Tullinge station. Foto: Anders Björklund.

Situationen kan förändras med en kommundelsnämnd tänker han. Men en egen kommun är ändå det slutgiltiga målet.

– Om vi får en kommundelsnämnd som fungerar bra med närdemokrati och inflytande över utvecklingen i Tullinge så får vi göra en ny utvärdering senare. Men det kan också bli så att även moderkommunen ser att det fungerar bra och låter en egen kommun bildas, säger han.

Anders Thorén hänvisar i samtalet med Lokaltidningen Mitt i också till partiets mål i valmanifestet. I manifestet finns bland annat egen simhall, mer resurser till skolorna i Tullinge och nej till höghus i Tullinge liksom egna planer för Tullinge centrum.

De kanske kommer med andra erbjudanden?

– Så skulle det kunna bli och då får vi ta ställning till det. Det beror på vad erbjudandet innehåller. Vi har ett bra förhandlingsläge, säger han.

Fakta

75 mandat i fullmäktige

38 mandat krävs nu för att få majoritet.

S+MP+V har 34 mandat

M+L+C+KD har 22 mandat

Tullingepartiet har 10 mandat

Sverigedemokraterna har 9 mandat

Källa: Preliminärt resultat från valmyndigheten
Visa merVisa mindre