Trots Wihlners avgång: SD växte även i Österåker

I Österåker fick Sverigedemokraterna mer än dubbelt så många röster som valet 2014. Detta trots att partiets toppkandidat Peter Wihlner i tidningen Expressen anklagats för grova rasistiska uttalanden. Nu svarar han på uppgifterna.

  • Publicerad 08:35, 13 sep 2018

Peter Wihlner, tidigare toppkandidat för SD i Österåker, nekar bestämt till att ha skrivit de rasistiska uttalanden som tidningen Expressen återgav några dagar före valet:

– Vare sig innan 2010 eller efter så finns det ingen ärlig vän eller ovän som någonsin skulle påstå att jag har denna form av tankegods som Expressen vill pådyvla att jag har. Jag som äkta Sverigedemokrat har inga som helst problem med invandrare eller folk med utländsk bakgrund. Det är invandrings- och integrationspolitiken som vi är mot då den inte fungerar, skriver han i ett uttalande till Mitt i.

Inlägg om romer

I artikeln som publicerades 4 september, fem dagar före valet, återgav Expressen uttalanden från 2011 på den dåvarande sajten ”Politiskt inkorrekt” och som enligt tidningen kunde kopplas till Peter Wihlner. Där anklagades romer för att ha ett ”genetiskt behov” av att stjäla och kallades för parasiter.

Men enligt Peter Wihlner är det inte alls hans ord i inläggen:

– Det finns ingen chans i livet att jag skulle komma på att tala nedsättande om en folkgrupp. Om man inte kan sköta sig så spelar det ingen roll om man är blå, grön eller lila i hudfärgen. Vi talar alltså om individer, skriver han i en kommentar till Mitt i.

– Vidare så har jag gjort tusentals inlägg, kommentarer, diskussioner utan att ha ens kommit i närheten av denna form av tankar eller åsikter, vilket är mycket enkelt då jag inte har dessa.

Kort och gott så kan jag inte ångra något som jag inte gjort

Peter Wihlner

Enligt Expressen kunde kommentarerna på sajten Politiskt inkorrekt kopplas till Wihlner genom att kommentarskontot var kopplat till ett av de bolag han drev på den tiden. Bland kommentarerna fanns också personliga detaljer som enligt Expressen kan knytas till Wihlner.

– Kort och gott så kan jag inte ångra något som jag inte gjort. Det skulle vara mycket lättare i sådana fall, kommenterar Peter Wihlner.

Fördubblat stöd för SD

Direkt efter artikeln i Expressen lämnade Peter Wihlner SD, men partiet gick ändå framåt i kommunvalet i Österåker:

Med fem mandat, jämfört med två i valet 2014, blev Sverigedemokraterna en av de stora vinnarna. Partiet mer än fördubblade sina röster, och gick från 4,5 procent till 9,2 procent enligt den preliminära rösträkningen. Det innebär att partiet numera är det fjärde största i kommunen, efter M, S och Roslagspartiet (som också ser ut att få fem mandat, men som fick fler röster).

Områdena i Österåker där SD lockade flest väljare var Ljusterö (15,8%), Hacksta 1 (13,9%) och Roslagskulla-Åsätra (13,2%).

Hur gick det till när du lämnade partiet?
– Jag blev uppringd av en god vän och partikamrat som agerade budbärare. Han informerade mig om att jag kunde avsäga mig allt eller så skulle jag bli utesluten. Jag frågade självklart vad anledningen till detta var och då fick jag motfrågan om jag inte läst Expressen?

Tvingades lämna partiet

– Jag valde det minst förnedrande alternativet och avsade mig allt självmant via sms enligt uppmaning.

Wihlner tycker att det är anmärkningsvärt att SD:s partistyrelse valde att lita på tidningsartikeln och inte brydde sig om hans egen syn på saken.
– Ja, det är nog en ganska obeskrivbar känsla. Enkelt uttryckt så har jag en bottenlös sorg och ser ett nattsvart mörker.
– Funderingen som också dyker upp är om jag skall gå och förklara mig resten av mitt liv för något som reportern påstår att jag skrev för åtta år sedan?