Tre kilometer skiljer väljarna åt i Söderort

Geografiskt ligger Sjövikskajen och Örnbacken bara tre kilometer från varandra. På den politiska kartan är skillnaden enorm.

  • Publicerad 08:00, 14 sep 2018

Valkretsen västra söderort består av stadsdelarna Hägersten-Liljeholmen, Älvsjö och Skärholmen. Här röstade 82 procent av de röstberättigade enligt Valmyndigheten. I hela valkretsen blev Socialdemokraterna största parti med drygt 26 procent av rösterna. Men inom valkretsen skiljer sig de politiska åsikterna. Mitt i besökte valdistrikten i Hägersten-Liljeholmen där Vänsterpartiet och Moderaterna är störst.

Vinterviken rödaste distriktet

I Hägersten-Liljeholmen röstar de flesta på något av de rödgröna partierna. I valdistriktet Vinterviken röstade flest på Vänsterpartiet i kommunvalet i valkretsen, 28,1 procent av väljarna. Bara tio procent röstar på Moderaterna.

Emelie Arthursson med sin sex veckor gamla bebis Ellen Arthursson. Foto: Anna Z Ek

– Vi skojade lite om att det är för att Jonas Sjöstedt har sina barn på dagis här i närheten, säger Emelie Arthursson när Mitt i möter henne på Örnbacken där hon precis lämnat bebisen Ellens storasyskon på förskolan.

Själv röstade hon på Miljöpartiet.

– Jag röstade på dem för klimatet och mina barns framtid. Jag är stolt över att jag var en av de som fick dem att vara kvar i riksdagen.

Hon visste inte att området hon bor i är det område där flest röstar på Vänsterpartiet.

– Men jag var säker på att de flesta röstar på det rödgröna blocket.

Linn Hjalmarsson. Foto: Anna Z Ek

Liljeholmskajen ett av de blåaste områdena

Men det finns områden i Hägersten-Liljeholmen där Moderaterna är starkast. Allra bäst gick det på Liljeholmskajen. I distriktet Sjövik Ö röstar var tredje person på Moderaterna och bara sju procent på Vänsterpartiet.

Linn Hjalmarsson röstade på Moderaterna, men blir förvånad när hon hör att många av hennes grannar också gjorde det.

– Jag förstår inte varför det skulle vara mer här än någon annanstans. Jag trodde att fler röstade på Socialdemokraterna, det finns många barnfamiljer här och Socialdemokraterna har många förslag för dem.

Fredrik Nordblad med sonen Hugo Nordblad. Foto: Anna Z Ek

Fredrik Nordblad och sonen Hugo Nordblad, 4 år, bor också i närheten. Han tycker inte att det är konstigt att många röstar på Moderaterna här.

– Klientelet som bor här är ungefär som jag. Runt 40, har barn och bra inkomst. Många tycker att jobb ska löna sig och att Moderaterna har bra politik för barnfamiljer, säger han.