Tolv lokalpolitiker är dömda för brott

Narkotikasmuggling, misshandel och bedrägeri – tolv av lokalpolitikerna på Sundbybergs vallistor är dömda för olika brott. Inget av partierna, förutom (SD), begär utdrag ur belastningsregistret från sina politiker. Efter Mitt i:s granskning hoppar en av de dömda politikerna av.

  • Publicerad 11:08, 18 jun 2018

Mitt i har granskat alla de politiker som till hösten kandiderar till kommunfullmäktige i Sundbyberg.

Av 277 namn på valsedlarna är 12 dömda för olika brott i länets tings- och hovrätter. Det rör sig om allt från grovt skattebrott till narkotikasmuggling och bedrägeri. Två av de dömda politikerna är Kristdemokrater, två är Centerpartister, medan fem ställer upp för Sundbybergs lokalparti som idag inte är representerade i fullmäktige.

Inget av partierna, förutom (SD), begär utdrag ur belastningsregistret från sina politiker.

Efter att Mitt i inlett sin granskning har den (S)-politiker, som 2011 dömdes för misshandel, valt att lämna sin kandidatur och ställer inte längre upp i valet.

Man (Centerpartiet): Dömdes 2010 till tre år och sex månaders fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott tillsammans med en annan man. De ska under 2007 och 2008 undvikit att bokföra affärshändelser i flera av de fem bolag som de företrädde. Männen har även enligt domen, uppsåtligen eller av grov oaktsamhet, inte redovisat löner på 6,4 miljoner till anställda. I ett av bolagen hade även falska fakturor bokförts. Mannen började avtjäna sitt straff hösten 2011.

Man (Kristdemokraterna): Dömdes tillsammans med en annan man för narkotikasmuggling 2014. Brottet begicks 2012 då politikern och mannen köpte cannabis i Christiania i Danmark. De kom enligt domen överens om att politikern skulle köra tillbaka till Malmö med bil medan mannen skulle ta tåget, för att inte riskera att fastna i tullen. Politikern stoppades vid bron och man hittade då cannabis i bilen. Mannen som tagit tåget stoppades på Malmö central med 86 gram cannabis i väskan. Männen dömdes bägge två till 40 timmars samhällstjänst. Politikern nekar till brottet. Han har även ett strafföreläggande för snatteri i bagaget sedan 2010 och är dömd för våldsamt motstånd i september 2014.

Man (Liberalerna): Dömdes 2010, för obehörigt röjande av insiderinformation, till dagsböter på 42000 kronor. Politikern ska ha suttit som ledamot i styrelsen i ett bolag när han fick veta att en produkt som bolaget handlade med skulle bli fördröjd, vilket skulle påverka priset på aktien. Han berättade då detta för en man som hade aktier i bolaget, varpå mannen sålde av dem. Denna man dömdes vid samma tillfälle för grovt insiderbrott. Informationen om den fördröjda produkten var inte allmänt känd och aktien sjönk med 34 procent när informationen blev känd, enligt domen. Tingsrätten ogillade 2008 åtalet mot både politikern och den andre mannen men åklagaren överklagade domen till hovrätten, som dömde dem. Bägge två förekar brott.

Kvinna (Sundbybergs Lokalparti): Dömdes 2017 för egenmäktighet med barn. Kvinnans dottern skulle under sommaren 2017 placeras i ett HVB-hem enligt lagen om vård av unga, LVU, något som inte gick att genomföra då dottern var försvunnen från juli – mitten av september. Tingsrätten menar att kvinnan visste var dottern befann sig, men inte berättade detta. Kvinnan nekar till brott, men dömdes av hovrätten till villkorlig dom. Hon har nu överklagat domen till HD.

Man (Socialdemokraterna): Dömdes 2011 för misshandel av sin sambo till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. Mannen och hans sambo ska ha råkat i gräl en kväll efter att hon varit ute med sina vänner. Mannen slog henne tre gånger i ansiktet och tryckte även ner henne på golvet, enligt domen. Politikern nekar till brottet.

Man (Sundbybergs Lokalparti):  Dömdes 2011 för köp av sexuell tjänst till 2500 kronor i dagsböter. Brottet ska ha begåtts 2009. Mannen erkänner brottet.

Man (Sundbybergs Lokalparti): Dömdes 2017 för ringa narkotikabrott till 4500 kronor i dagsböter. Politikern hade då haft 22,55 gram cannabis på sig när han visiterades av polisen. Han dömdes för samma brott även 2015 och fick då betala 1500 kronor i dagsböter. Politikern erkänner bägge brotten. Mannen fick också totalt 4500 kronor i dagsböter 2014 för tre fall av ringa narkotikabrott, då han ska ha brukat cannabis.

Man (Moderaterna): Dömdes 2014 för hastighetsöverträdelse till böter på 2400 kronor för att ha kört i 44 kilometer i timmen på en 30 kilometers-väg. Politikern förnekar brottet.

Man (Kristdemokraterna): Dömdes 2013 för bedrägeri. Hovrätten ändrade sedan rubriceringen till försök till bedrägeri. Straffet blev dagsböter på 4000 kronor. Politikern ska 2012, enligt domen, ha försökt betala inträde på Spy bar med ett kontokort som tillhörde en annan person, varför han blev gripen av en vakt. Ägaren till kontokortet ska tidigare samma år ha blivit bestulen på sin handväska och spärrat sitt kort. Politikern nekar till brottet.

Kvinna (Sundbybergs Lokalparti): Dömdes 2016, för egenmäktighet med barn. Kvinnan och hennes son, som då var placerad i familjehem, ska ha setts över en natt. Efter det var sonen borta i tre månader. Politikern nekar till brottet men dömdes till villkorlig dom och 3500 kronor i dagsböter. Både kvinnan och sonen har överklagat domen till hovrätten.

Kvinna (Centerpartiet): Åtalades 2015 för ofredande, men friades på den punkten. Hon dömdes dock till att betala skadestånd på 11 000 kronor till en man vars bil hon kastat in ett ägg i. Kvinnan erkänner att hon kastat ägget men menar att hon handlat i nödvärn. Kvinnan satt, enligt domen, i passagerarsätet på en bil när mannen och hans vän körde upp jämsides. Mannen ville flirta och körde efter dem på ett påträngande vis i 500 meter till nästa rödljus. Mannen kallade även politikern och hennes vän för hora. Då vevade politikern ner sin ruta och kastade in ägget i mannens bil.

Kvinna (Sundbybergs Lokalparti): Dömdes 2012 via strafföreläggande till 8000 kronor i dagsböter för att ha snattat mat för 367 kronor.

Alla personer måste kunna väljas in i politiken, oavsett vilket brott de begått. Vi som väljare bör däremot inte välja in dem som begått grova brott.
Det menar Torbjörn Tännsjö, professor emeritus i praktisk filosofi vid Stockholms universitet.

Fakta

Så gjorde vi granskningen

I höstens kommunfullmäktigeval ställer Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Sundbybergs Lokalparti upp.

Mitt i har begärt ut personnummer på alla de politiker (277 personer) som står på valsedlarna. Dessa har vi sedan kört i en databas som scannar av alla handlingar i domstolar i Sverige sedan 2001, och över 200 myndigheter.

Vi har därefter valt att titta på domar meddelade i landets domstolar och även på strafförelägganden (en förhandling som hålls i stället för att ta upp ett åtal till rättegång. Det kan gälla mindre brott som små trafikförseelser och snatteri).

Vi redovisar endast de domar som lett till att en politiker dömts, inte de fall där personen i fråga åtalats men sedan friats.

Betalningsanmärkningar är inte med i vår kartläggning.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sundbyberg bäst på att bygga hyresrätter

Nyheter Men bara en tredjedel av det som byggs går att hyra Sundbyberg är den kommun där det byggs flest hyresrätter per invånare i hela Sverige.tisdag 26/1 11:14