Valsedlar tappades bort. Foto: Jan Ekman

Tappade bort valsedlar – tog saken i egna händer

Valresultatet i ett distrikt i Tyresö är fel. Sextiosex av Miljöpartiets röster tappades bort under valnatten. En person som jobbade med valet löste det genom att stoppa ner lika många nya i ett nytt kuvert, enligt valnämndens ordförande.

  • Publicerad 18:14, 21 sep 2018

Miljöpartiet har fått 132 röster i riksdagsvalet i Öringe valdistrikt. Det är dubbelt så många som partiet ska ha. 132 är också den siffra som redovisas på Valmyndighetens sida – trots att myndigheten vet att det är fel. Det vet också länsstyrelsen i Stockholm.

Det preliminära valresultat sa 66 röster. Men efter att länsstyrelsen hade kontrollräknat rösterna fick Miljöpartiet lika många röster till. Det fick Svante Linusson, professor i matematik vid Kungliga Tekniska högskolan, att reagera.

– De här känns svårförklarligt. De här rösterna kommer inte ifrån ett annat parti. Jag undrar var de kommer ifrån, sa han till Mitt i Tyresö för ett par dagar sedan.

En påse med röster fattades

Berit Assarsson (M), valnämndens ordförande i Tyresö, har rett ut händelseförloppet.

– Vi från valnämnden finns i kommunhuset på valnatten och tar emot material från vallokalerna. När personalen från den här vallokalen kom med materialet fattades en påse med röster – ett så kallad omslag – för Miljöpartiet. De fick åka och leta.

De kom tillbaka med en försluten påse med vad som såg ut att vara Miljöpartiets röster, berättar hon.

– Vi skickade in rösterna till länsstyrelsen för vi trodde att allt hade gått rätt till.

Men det hade det inte.

– Det visade sig att personalen som jobbade i vallokalen inte hade hittat valsedlarna. I stället för att säga som det var till oss har jag fått berättat för mig att en av dem helt enkelt tog lika många nya valsedlar och stoppade i en ny påse.

Det är naturligtvis fullkomligt häpnadsväckande

Berit Assarsson (M)

Hur ser du på det?

– Först är det mänskliga faktorn när någon tappar bort rösterna men sedan har man verkligen gjort en direkt felaktig hantering. Det är naturligtvis fullkomligt häpnadsväckande. Ovanpå det har länsstyrelsen gjort fel och räknat dubbelt fast det stod att det skulle vara 66 röster i resultatbilagan från vallokalen.

Länsstyrelsen hittade Miljöpartiets ursprungliga röster i Vänsterpartiets påse, la över dem i Miljöpartiets påse och rapporterade in 132 som slutgiltigt röstresultat.

I söndags kontaktade länsstyrelsen Berit Assarsson, berättar hon, och undrade över rösterna. Valresultatet för riksdagsvalet fastställdes samma dag.

– Då kunde jag inte svara på det. När jag i måndags hade rett ut vad som hade hänt försökte jag få tag på länsstyrelsen men lyckades inte utan skickade ett mejl.

Kan inte påverka valresultatet

Hon poängterar att det inte handlar om valfusk.

– Det är helt enkelt en felaktig hantering. Nu är det viktigt att ta reda på om det kan påverka valresultatet.

Det kan det inte, enligt professor Svante Linusson.

– Det är inte ens i närheten, säger han.

I onsdags skickade länsstyrelsen ett brev till Valmyndigheten med information om att det slutgiltiga röstresultat är fel. Lokaltidningen Mitt i har sökt den person som har undertecknat brevet.

Valmyndigheten vill inte kommentera fallet.