Leif Gripestam (vänster) anklagar svenska nyhetsredaktioner för att gynna Miljöpartiet. Foto: Åsa Sommarström

Täbys toppmoderat liknas vid Trump

Täbys toppmoderat Leif Gripestam anklagar tre av Sveriges största nyhetsredaktioner för att gynna Miljöpartiet. Forskare liknar taktiken med Trumps och moderate partiledaren Ulf Kristersson är inte glad.

  • Publicerad 19:12, 15 aug 2018

”De vill få valrörelsen att handla om något som inte gynnar SD och som räddar kvar MP i riksdagen”.

Det skriver Moderaternas starke man tillika kommunstyrelsens ordförande i Täby Leif Gripestam i ett Facebookinlägg som fått stor spridning senaste dagarna.

”De” i sammanhanget är två av Sveriges största dagstidningar – Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet – tillsammans med Sveriges Television.

Enligt Leif Gripestam har alltså tre av landets största nyhetsredaktioner satt upp samma tydliga mål. Tidningarnas chefredaktörer pekas ut med namn som de som håller i trådarna. Om det ”råder ingen tvekan”, enligt Täbys toppmoderat.

Liknar taktiken vid Trumps

Inlägget har delats av flera moderata riksdagsledamöter. En av dem, Edward Reidl, skriver i delningstexten att ”den kortsiktiga vinsten hos dessa journalister som räddar MP har långsiktigt ett högt pris för svensk demokrati”.

Enligt medieforskaren Marie Grusell från Göteborgs universitet är det tvärtom så att uttalanden som dessa är hotet.

Hon påpekar i en intervju med Aftonbladet likheter mellan Leif Gripestams formuleringar och hur Donald Trump uttalar sig om media.

– Det är en taktik att underminera journalistiken. Jag tycker det är under all kritik, säger Marie Grusell till tidningen.

M:s partiledare kritisk till inlägget

Bland kritikerna finns även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som tycker det är ”slarvigt, så ska man inte säga”.

Men Leif Gripestam står fast vid sitt inlägg.

– De vill föra in miljöfrågan i valrörelsen. När jag läste morgontidningarna i helgen dominerade den frågan så kraftigt att det är helt uppenbart att de har en agenda.

Kan det inte vara att hela Sverige brunnit i den extrema torkan som fått upp frågan på agendan?

– Väder och klimat är inte samma sak, det är oseriöst och man måste vara seriös när man jobbar med klimatfrågan. Vi tar den på allvar och ser marknadslösningar med ny teknik och geovärme som framtiden.

Du skriver att redaktionerna vill få valrörelsen att handla om något som gynnar Miljöpartiet, men pratar inte alla partier om miljön?

– Jo absolut och det finns en enighet mellan de sju partierna men det är ändå så att det är upp till partierna att jobba med de här frågorna. Jag ifrågasätter att tidningarna ska sätta agendan.

Varför skulle liberala DN och moderata SvD styra valrörelsen till frågor ”som räddar kvar MP i riksdagen”?

– Ja det kan man fråga sig men man måste göra skillnad på politiska färgen och hur redaktionen arbetar. Det är inte Dagens Nyheters ledarredaktion som sätter agendan, det är nyhetsredaktionen.

Som leds av Peter Wolodarski, tidigare medlem i Liberala ungdomsförbundet?

– Ja visst, men han är chefredaktör för en tidning som han bestämt ska jobba med agendasättande journalistik och det är det jag ifrågasätter i det här inlägget.

Vad ska journalister göra i en valrörelse tycker du?

– Låta de politiska partierna kämpa mot varandra under de här sista veckorna utan att försöka påverka vad valet ska handla om.