Täbys nya M-topp: ”L kommer få minskat inflytande”

Liberalernas inflytande i alliansen kommer minska efter katastrofvalet. Istället får C och KD mer att säga till om. – Annars finns det ju ingen anledning att gå till val, säger Erik Andersson (M).

  • Publicerad 11:15, 10 sep 2018

När Mitt i Täby når Erik Andersson (M) låter han lite nyvaken, men glad. Glad över att väljarna gett honom förtroendet som Täbys nye starke man efter tolv år med Leif Gripestam.

Han har lyckats stoppa Moderaternas tolvåriga blödning och stabiliserat partiet på 38,2 procent, upp från 37,9 förra valet. Även Centern och KD går framåt och plockar ytterligare ett respektive två mandat.

– Det kändes bra att vakna idag, riktigt bra måste jag säga. Vi har kämpat hårt i valrörelsen och lokalt lyckats stå emot den nedåtgående trenden till skillnad från andra kommuner i landet.

Hans Ahlgren från Liberalerna är inte riktigt lika munter. Söndagens resultat är nämligen inget mindre än en katastrof.

– Först och främst vill jag gratulera mina allianskollegor till ett bra val. Centern och KD går dessutom fram i riksvalet så ett stort grattis speciellt till dem, säger Ahlgren.

– Med det sagt är vi såklart besvikna och det ska vi vara. Ser ut som att vi tappar fyra mandat från 16 till 12 och det är såklart en besvikelse.

L tappat till C och KD

Hur väljarflödet sett ut är det enligt honom för tidigt att vara säker på, men hypotesen är att tappet framförallt skett till Centern och KD.

Den borgerliga majoriteten ligger dock stabil och Ahlgren säger sig se fram emot ett fortsatt alliansstyre. Hur politiken kommer påverkas av de nya styrkeförhållandena vill han inte spekulera i.

Hans Ahlgrens Liberaler har tappat en fjärdedel av mandaten. Foto: Åsa Sommarström.

– Steg ett är att vi ska ha ett fortsatt allianssamarbete. Diskussionen om politiken och annat får vi ta senare, men det är klart att det blir en annan tyngdpunkt.

Han vill inte dela med sig av några tankar kring vad som gått snett, och heller inte kommentera ifall skiftet i tyngdpunkt är ett resultat av persontappet Liberalerna lidit.

Minskat inflytande för L

Moderaten Erik Andersson är tydligare.

– Man ska ha respekt för väljarnas röst så det är klart att Centern och KD kommer få ökat inflytande och Liberalerna kommer få minskat inflytande. Annars finns det ju ingen anledning att gå till val.

Sverigedemokraternas fördubbling tar han med ro.

– De har inte gjort så mycket väsen av sig lokalt utan mest lagt en budget på minus 43 miljoner kronor och haft en tom stol i fullmäktige. De har inte varit med i en enda debatt de senaste åren vad jag kan komma ihåg. Det är egentligen fantastiskt att man kan öka med de förutsättningarna, och visar nog på att det rör sig om en rikstrend som spiller över lokalt.

Mitt i Täby har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar.