Det är 70 års skillnad mellan politikerna Vilma Björk och Per Bergenholm. Foto: Erik Lejdelin

Täbypolitikerna med 70 år i ålderskillnad

Glesbygd, friskolor och lokaler för äldre. Det är några av frågorna som driver Täbys äldsta kandidat Per Bergenholm (L) och den 70 år yngre Vilma Björk (C).

  • Publicerad 11:23, 22 jun 2018

Per Bergenholm (L) har varit jägmästare i hela sitt liv. Skogen har varit hans andra hem. Foto: Erik Lejdelin 

Per, 89, är Täbys äldsta politiker

Per Bergenholm (L), 89, har varit moderat i alla år, men när konflikten kring gemenskapslokalerna på Kullagränds seniorboende tog fart tyckte han att Liberalerna valde rätt sida.

– Hans Ahlgren (L) har en känsla för de här frågorna, jag tycker han är den bästa politikern i Täby.

Äldre får inte isoleras, menar han, och gemenskapslokaler är väldigt viktiga för Täbys äldre.

– Skolan är också en mycket viktig fråga, och den tycker jag Liberalerna driver bra.

Han är jägmästare ända in i själen och har arbetat med skogsbruk i hela sitt liv – en fråga han gärna vill lyfta mer i partiet.

– Nu vill de anlägga en parkering strax utanför seniorboende och ta bort den grönska som finns kvar. Det tar jag självklart strid emot.

Vilma Björk (C) gick på Täby Enskilda Gymnasium – en erfarenhet som fått henne att tro på friskolor. Foto: Erik Lejdelin

Vilma, 19, brinner för landsbygden

Vilma Björk (C), 19, är en av de yngsta politikerna som ställer upp i valet i år. Det var framförallt landsbygdsfrågorna som lockade.

– Jag upplever ofta att landsbygden och skärgården glöms bort och att storstäderna får mest fokus. Det bor människor utanför tullarna och de har rätt till samma resurser som människor i storstan.

Nu arbetar hon hårt för frågor om jämställdhet och antirasism. Även miljöfrågor är viktiga att lyfta i kommunpolitiken – bland annat genom ekosystemtjänster och att man planerar för gröna lösningar när man byggtakten ökar. I Täby tycker hon att det är viktigt att politikerna fortsätter ge friskolorna bra förutsättningar.

– Jag tycker att det är viktigt att stå upp för företagarna och inte arbeta emot. Jag gick på Täby Enskilda och jag har aldrig sett en mer engagerad styrelse.