Joakim Ludvigsson, Magda Andersson, Gertrud Börjesson Foto: Emma Gate

Täbybornas viktigaste frågor i kommunvalet

Fem dagar kvar till valet berättar Täbybor vad som är deras viktigaste fråga i kommunvalet. De har ännu inte helt bestämt sig.

  • Publicerad 05:50, 5 sep 2018

 

Joakim Ludvigsson har ännu inte bestämt sig för vilket parti i riksdagsvalet han ska välja. Tidigare år har han röstat höger, men nu lutar det mer åt sittande regering, MP eller S. När det gäller kommunvalet känner han sig dåligt insatt.

– Vid förra valet hade vi inga barn. I det här har vi två. Det kanske har gjort att jag inte hunnit sätta mig in, säger han.

Dessutom är han och familjen relativt nya i kommunen, har bott i Gribbylund i två år.

– Men det jag väljer på riksdagsnivå brukar spilla ner på landsting och kommun.

Så vilken är din viktigaste fråga i riksdagsvalet?

– Stabilitet och trygghet. Jag tycker alliansen har ett dåligt samarbete och jag tror inte längre på dem som allians. Och kommer de till makten skapar det nog bara mer oro. Det är därför jag kan tänka mig att rösta på sittande regering, kanske MP, för kontinuiteten, säger Joakim Ludvigsson.

Seniorfrågan är viktigast för Gertrud Börjesson.

– Jag tycker Täby kommun ska bygga ett äldreboende i egen regi. Inte bara vänta på att en entreprenör ska komma och föreslå det. Det ska vara trevligt och lagom. Och jag tycker inte det ska vara sjukdomskrav för att få ett seniorboende. Nu är de byggda för de som är jättesjuka, och då hinner en stackars människa kanske bara vara där i några månader innan den dör – kanske på grund av omställningen.

– Jag tycker att man själv ska få bestämma när känner man inte tycker det går bra att bo själv och då få ett seniorboende.

Är det en avgörande fråga för val av parti?

– Partierna kan väl ändra sig. Exakt den frågan behöver inte finnas med för att jag ska rösta på ett parti, men det är något jag tycker är viktigt att ta upp.

Magda Anderssons viktigaste fråga i kommunvalet är vård och omsorg. Framför allt vill hon se ett bättre samarbete mellan vårdgivaren och försäkringskassan. Hon har själv hamnat i kläm många gånger.

– Vården kan inte veta allt, men de måste försöka sätta sig in i vad man har för sjukdom. De säger att alla har ont, som om det är något man ska stå ut med. Alla vill ta den enklaste vägen och säga nej, trots att man är sjuk. Det var den femte läkaren jag hade på tre år som lät mig ta prover. Man känner sig kränkt.

Även om Magda är upprörd över vården i Täby tänker hon bara strategiskt när det gäller kommunvalet.

– Jag vill inte att SD kommer till makten. För mig står det mellan S, MP, V eller FI.