Solen har precis gått upp över ett konservativare Täby. Foto: Mitt i Stockholm

Täby: Liberalerna tappar stort och SD dubblerar

Erik Andersson (M) verkar ha botat det blödarsjuka parti han tog över från Gripestam, men samtidigt smittat ner Liberalerna ordentligt. Valets stora vinnare är de konservativa partierna när KD och SD mer än fördubblas.

  • Publicerad 07:54, 10 sep 2018

Gunnel Allard gjorde drygt en månad innan valet som många andra tunga namn inom Liberalerna. Hon lämnade partiet.

Sen hoppade Liberalerna av alliansens gemensamma valutspel och nu har väljarna i sin tur hoppat av Liberalerna.

Det liberala skeppet sjunker

Mer än var fjärde väljare har övergivit skepp. Troligen har partiets fokus på socialliberala frågor inte gått hem hos Täbys väljarkår – precis som hos Gunnel. För är någon vinnare här så är det konservatismen.

Kristdemokraterna dubblerar sina mandat till 4 och klås endast av Sverigedemokraterna som växer klart mest och går från 2 till 5 mandat när väljarstödet mer än dubbleras.

På den liberalare sidan har Centerpartiet ökat från 5,6 till 8,7 procent och knipit ett femte mandat, men Miljöpartiet tappar stort och går från 5 till 3 mandat.

Exakt samma men helt annorlunda

Samtidigt fortsätter Socialdemokraterna trampa vatten kring sina 8 mandat och även om Erik Andersson har lyckats stoppa Gripestams blödarsjuka så står Moderaterna mer eller mindre still och får 38,2 procent och samma 24 mandat som förra valet. Det ses dock som en vinst då M tappar i en majoritet av landets kommuner.

Täby vaknar alltså till en liknande maktfördelning men med en klart starkare dragning åt det konservativa.

Vad det innebär – för dig, för hyresrätterna, bilköerna och Roslagsbanan, LSS-stöd, gynmottagningar och vårdcentraler i närområdet – är precis vad Mitt i Täby kommer hålla koll på.

Valresultat i Täby


Källa: Valmyndigheten