Syskonförtur kan komma tillbaka efter valet

Alla partier vill återinföra syskonförturen på Sollentunas förskolor utom tre. Men Socialdemokraterna vacklar i frågan som kan få nytt liv efter valet.

  • Publicerad 14:55, 31 aug 2018

I höstas röstade Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet ner Liberalernas förslag om att återinföra syskonförtur i kommunfullmäktige.

Men nu öppnar socialdemokraterna för en diskussion efter valet. Om Socialdemokraterna byter fot i frågan skulle det innebära en majoritet för syskonförtur med dagens mandatfördelning i kommunfullmäktige.

– Vi har inte tagit ställning för detta, utan kan tänkas oss att diskutera det med de andra partierna efter valet, säger Joakim Jonsson (S), Socialdemokraternas knadidat till kommunstyrelseordförande.

Om Socialdemokraterna inte byter fot behöver ja-sidans partier knappa in 13 mandat i valet.

I omröstningen i november röstade Liberalerna och Kristdemokraterna för syskonförtur. Moderaterna sa då att man ville invänta domen i Uppsala tingsrätt om syskonförtur i Uppsala – en dom som i juni hävde syskonförturen.

Men Moderaterna i Sollentuna är fortsatt negativa till att låta syskon komma före barn i förskolans geografiska närhet.


Så ser mandatfördelning i Sollentuna kommunfullmäktige ut idag mellan partierna som är för syskonförtur respektive parterna som är mot.


– Alla förändringar som görs i kommunen måste ha positiva fördelar för en bred majoritet. Det har inte syskonförtur i dagsläget. Det är idag endast en handfull familjer som inte har syskon i samma skola, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande.

När Mitt i frågade partierna om deras viktigaste valfrågor lyfte Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet just syskonförturen. I nu läget ligger de i lä mot nej-sidan, vad gäller mandat i kommunfullmäktige, men om de mindre partierna knappar in kan det bli läge för en ny omröstning efter valet – vare sig socialdemokraterna byter fot eller ej.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Polisen: Snart höstlov and we LÖV it!

Nyheter "Ha koll på var ditt barn befinner sig." "Snart höstlov and we LÖV it!", skriver lokalpolisen på sin Facebooksida. Samtidigt uppmanar man föräldrar att hålla koll på var barnen håller till under ledigheten.fredag 23/10 18:01

Orienteringsboom i Enköping under corona

Sport OK Enen tvingas ställa in årets Oktoberrace i Fagerskogen.fredag 23/10 9:54