2751 Stockholmare kryssade Mohamed Nuur på Socialdemokraternas valsedel. Foto: Johanna Edström

Succéval för Socialdemokraternas Mohamed Nuur

2751 Stockholmare kryssade Mohamed Nuur (S) i riksdagsvalet och bara Anders Ygeman och partiledarna kammade hem fler röster. – Jag är överlycklig och samtidigt lite skrämd över att ha ett så stort ansvar, säger han.

  • Publicerad 11:32, 21 sep 2018

Mohamed Nuur (S), ersättare i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd och ordförande för Socialdemokraterna i Tensta, gjorde minst sagt ett succéval.

När Stockholmarna personröstade till riksdagen var det bara partiledarna för de olika partierna och partikamraten Anders Ygeman som kammade hem fler röster.

Totalt kryssade 2751 Stockholmare Mohamed Nuur på Socialdemokraternas valsedel.

– Det känns underbart, men också lite som att bli pappa för första gången: jag är överlycklig och samtidigt lite skrämd över att ha ett så stort ansvar.

Örat mot marken

Varför Stockholmarna har funnit så stort förtroende för honom tror han kan bero på flera olika saker.

En av de viktigaste faktorerna tror han själv är att han alltid hållit sig nära folket och visat sig mänsklig – något han har jobbat hårt med under valkampanjandet.

– Medborgarna vill kunna träffa en och se att man faktiskt är en människa. Jag har varit ute mycket i mitt område och samtalat med folk.

Förutom att han varit närvarande i sitt området och hållit örat mot marken har han även synts en hel del i mediala sammanhang – allt från debattsidor till tv-intervjuer.

– Det gäller att hitta olika vägar för att föra sina argument och prata för sitt område. Jag har debatterat mycket på nätet och i media om trygghetsfrågor.

”Man får vara ödmjuk”

Men trots stort stöd räckte folkets röster inte hela vägen fram till en plats i riksdagen då man måste ha fått minst fem procent av partiets röster.

Men Mohamed är inte bitter. Det viktigaste är inte att komma in i maktens korridorer.

– Jag har sett stadshuset och de politiska korridorerna – man behöver inte vara i det för att kunna argumentera för sitt område. På ett personligt plan är jag väldigt stolt, så jag känner inte att jag föll på mållinjen.

Den stora utmatningen nu blir att förvalta väljarnas förtroende.

– Man får vara ödmjuk. Det här ger mig styrka och det banar vägen för framtiden. Jag är en sån person som gillar att tänka på framtiden gällande politiska frågor, men inte på ett personligt plan.

Fokus på ungas framtid

Den viktigaste frågan att fokusera på nu anser han är ungdomarnas framtid. Att arbeta förebyggande med trygghetsfrågor och även bostadsgarantin för unga är två av sakerna som engagerar honom.

Och han lovar att fortsätta vara en man av folket och en självklar del av sitt område.

– Jag kommer fortsätta att vara jag och sticka ut. Jag kommer alltid prata med mitt område – inte bara om det.