Erik Slottner (KD), Karin Ernlund (C), Lotta Edholm (L) och Anna König Jerlmyr (M). Foto: Johanna Kämpe

Stockholmsalliansen lovar 100 ordningsvakter

100 nya ordningsvakter och en trygghetsjour som stockholmarna kan ringa när de känner sig otrygga – det lovar alliansens företrädare i stadshuset om de vinner valet. Men förslaget kräver en lagändring.

  • Publicerad 17:33, 6 sep 2018

På torsdagen presenterade alliansen i Stockholm ett trygghetspaket som bland annat innebär att man vill anställa 100 nya ordningsvakter i Stockholms stad.

Idag måste en mobil ordningsvakt ha tillstånd från polisen för att kunna verka i ett område. För att staden ska slippa ansöka om polistillstånd för varje enskilt område som man vill ha ordningsvakter på vill alliansen att riksdagen ska ändra den nationella lagen från 1970-talet så att ordningsvakternas tillstånd gäller i hela kommunen.

Ska komplettera polisen

– Vi har ungefär 19 ordningsvakter som måste jobba två och två. Vi behöver vakter som verkar lokalt och över hela staden, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

– Vi vill att alla aktörer ska samverka, så att inte varje aktör behöver göra egna insatser, säger Centerpartiets gruppledare Karin Ernlund.

Alliansledarna är överens om att det finns för få poliser i Stockholm. Ordningsvakterna ska kunna avlasta polisen, säger de.

– Det här är en början, även om vi gärna ser ännu fler ordningsvakter. Men 100 stycken kommer att göra skillnad, säger Erik Slottner, Kristdemokraternas gruppledare.

Stockholmare ska kunna larma ordningsvakter

Alliansen vill även inrätta en trygghetsjour dit stockholmare kan ringa för att tillkalla ordningsvakter samt ha en 24 timmars städgaranti för klotter och nedskräpning. Tryggheten i staden ska öka genom att förbättra promenadvägar, belysning och växtlighet.

– Trygghet skapar trygghet och då håller man kriminaliteten borta. I ett område där kriminaliteten tagit sig in vågar människor inte gå ut på kvällarna. Men om alla föräldrar gick ut skulle de som säljer droger försvinna, säger Lotta Edholm, Liberalernas gruppledare.

Satsningen beräknas kosta 50 miljoner kronor.

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) tar utspelet med ro.

– Det är välkommet att alliansen tar fram konkreta förslag för ökad trygghet i Stockholm. Flera av de insatser de föreslår görs redan i olika utsträckning, bland annat har vi avsatt 100 miljoner per år i en trygghetsfond där nämnder kan ansöka om medel för åtgärder som förbättrar den fysiska tryggheten runt om i staden. Vi har tillfört mer medel till ordningsvakter i hela staden och också infört en ny funktion med ambulerande team som verkar för ökad trygghet runt om i staden där behov finns.

Att sänka skatten och samtidigt vilja öka insatserna för trygghet är ”tomma ord”, enligt Karin Wanngård.

– Jag lovar att lägga varenda krona som moderaterna vill sänka skatten med på ökad trygghet i vår stad.