Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola. Foto: Läsarbild Anna Hartvig/Södertörns högskola

Statsvetaren: Så är den typiske SD-väljaren

En invandringskritisk man som ofta saknar akademisk utbildning och har lågt förtroende för politiker. Så är den typiske SD-väljaren, enligt Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola. – De som röstar på högerradikala partier är framförallt män, säger hon.

  • Publicerad 11:36, 18 sep 2018

Nästan var femte röstberättigad i valdistriktet Smedby Norra röstade på Sverigedemokraterna i kommunvalet. Siffran stiger ytterligare, till 23,5 procent, om man ser till riksdagsvalet.

Socialdemokraternas gruppledare Mathias Bohman (S) menar att Smedby är ett område som förtjänar mer kärlek och investeringar. Att Socialdemokraterna och andra etablerade partierna tappar mark i området ser han som som en allvarlig signal.

– Vi måste självkritiskt titta på varför vi inte är tillräckligt relevanta för de som bor där. Här har vi en hemläxa att göra kring varför det ser ut så.

Ann-Cathrine Jungar är docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola och har bland annat högerpopulistiska partier som forskningsområde. Hon saknar insyn i just detta valdistrikt, men berättar att den typiske SD-väljaren är en man som i mindre utsträckning är akademiskt utbildad och har har lågt förtroende för politiker.

– De som röstar på högerradikala partier är framförallt män som i mindre utsträckning är akademiskt utbildade och som är kritiska till invandring och EU. De kommer framförallt från Moderaterna men även till stor andel från Socialdemokraterna, säger Ann-Cathrine Jungar.

”De bor sällan i problemområden”

Hon berättar att det bland annat i Holland har genomförts studier på var de högerpopulistiska partiernas väljare bor.

– De bor sällan i problemområden, utan snarare i kantområden till de här problemområdena. Jag vet inte i vilken utsträckning det är bekräftat, men det finns sådana hypoteser som har prövats.

Lägre valdeltagande bland invandrare

Smedby klassas av polisen som ett av Sveriges 32 ”utsatta områden”, vilket innebär att området bland annat präglas av låg socioekonomisk status. Det kan enligt Ann-Cathrine Jungar vara en förklaring till varför valdeltagandet i Smedby Norra var 58,2 procent, näst lägst i kommunen.

– Det är ganska långt under genomsnittet. Det man vet är att socioekonomiska faktorer spelar in och att valdeltagandet är lägre bland invandrare än övriga svenskar.

Varför är det så?

– Det är flera faktorer som spelar in. Till exempel kan det handla om ens kännedom för hur det svenska politiska systemet fungerar, vad partierna står för och om vikten av att rösta. Det kan också vara så att partierna inte har kandidater man känner eller tycker kan representera en.