Victor Munther Foto: Mitt i Stockholm

Spiken i kistan för Löwet när rödgröna tappar mark

Valresultatet sänder chockvågor genom Väsby, både på kommun- och landstingsnivå. De rödgröna och Väsbys Bästa är fortsatt största block men förlorar majoriteten i kommunen. Samtidigt blir Alliansens störst i landstingsvalet, vilket betyder spiken i kistan för Löwets närakut.

  • Publicerad 07:15, 10 sep 2018

Nattens valresultat sänder chockvågor genom Väsby. De rödgröna är valets stora förlorare och landar på 37,2 procent – en försämring med tio procentenheter sedan valet 2014. Samarbetspartiet Väsbys Bästa går kraftigt framåt och landar på 9,4 procent. Tillsammans samlar de 46,6 procent och förlorar därmed majoriteten i kommunfullmäktige.

SD fördubblas – men stängs ute

Inte heller Alliansen samlar majoritet. Tillsammans landar de på 39,6 procent, en försämring med drygt en procentenhet jämfört med valet 2014. Ett samarbete med Sverigedemokraterna – som dubblerar sitt väljarstöd till 12,9 procent – skulle ge majoritet. Men ett sådant samarbete har samtliga fyra partier sagt tvärt nej till. Det öppnar alltså för en uppgörelse över blockgränserna.

Närakuten flyttas till Sollentuna

För Väsbyborna är utgången av nattens valresultat osäkert. Nu börjar pusslet för att skapa en majoritet. Hur en sådan kan tänkas se ut återstår se. Allianspartierna säger tvärt nej till en koalition med V och SD.

En utav Väsbybornas viktigaste valfrågor – Löwets närakuts framtid – avgörs på landstingsnivå. Socialdemokraterna har lovat att närakuten blir kvar om de vinner landstingsvalet. På måndagsmorgonen var 1302 av 1311 valdistrikt räknade. Alliansen är större blocket och får majoritet med SD, vilket betyder spiken i kistan för närakuten då även SD är för en flytt till Sollentuna.

Samtliga siffror är preliminära.

Valresultat i Upplands Väsby


Källa: Valmyndigheten