Vem får närkakut: Löwenströmska eller Sollentuna. Eller båda? Foto: Mitt i

Sollentuna och Löwet kämpar om närakuten

För ett och halvt år fattades beslutet att närakuten hamnar på Sollentuna sjukhus och inte Löwenströmska. Men det är oklart om beslutet gäller efter valet. Därför reder vi ut de möjliga scenarierna för sjukhusens framtid – beroende på vem som får makten.

  • Publicerad 20:54, 5 sep 2018

Scenario 1: Sollentuna enligt plan

Det klubbade beslutet drivs igenom. När Sollentuna sjukhus öppnar flyttas närakuten från Löwenströmska sjukhuset till Sollentuna.

Löwenströmska får då förlängda öppettider på vårdcentralen, röntgen och laboratoriet, klockan 06-22 veckans alla dagar. Skillnaden mot en närakut är att närakuten ska ha ambulansintag, ultraljud på vardagar och specialiserade läkare.

När nuvarande närakuters placeringar utvärderas ska beslut fattas om ytterligare två närakuter efter behov. Löwenströmska kan alltså få en närakut. Eller så hamnar de på andra håll i länet.

Partier i landstinget som stödjer förslaget: Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna.

Scenario 2: Löwet behåller närakuten

Flytten blåses av. Närakuten stannar på Löwenströmska sjukhuset.

I samband med att Sollentuna sjukhus är färdigrenoverat tas beslut om sjukhuset behöver en närakut.

När landstinget fattar beslut om ytterligare två närakuter kan den ena hamna på Sollentuna sjukhus – eller inte.

Partier i landstinget som stödjer förslaget: Socialdemokraterna

Scenario 3: Båda får närakuter

När Sollentuna sjuhus är färdigrenoverat öppnar en ny närakut på Sollentuna och Löwenströmska får behålla sin.

Då återstår bara en närakut att placera efter behov när de första närakuterna ska utvärderas.

Partier i landstinget som stödjer förslaget: Vänsterpartiet.

Jokern i leken

Miljöpartiet har varken tagit ställning för Sollentuna eller Löwenströmska sjukhuset. De kan tänka sig förhandla om närakuternas placering med andra partier – än så länge båda alternativen eller närakuter på andra platser.

Däremot är de tydliga med att de vill ha närakut på samtliga akutsjukhus och att det ska finnas vårdcentraler med förlängda öppettider i länets alla delar. Men var dessa exakt ska placeras och vilka vårdcentraler som kan bli aktuella har de inte tagit ställning till.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Bedragare lurar äldre att de vill boka vaccinering

Nyheter Ber om bankuppgifter och e-legitimation Bedragare ringer runt till äldre och uppger att de kommer från 1177 Vårdguiden och vill boka tid för covid-vaccinering. Och för att kunna göra det behöver de bank-id eller inlogg på bankdosa.lördag 16/1 10:15

Facit efter krisåret: 2 196 Stockholmsföretag i konkurs

Nyheter Fortsatt tuff period väntar för många företagare Vi har tvingats se många butiker, restauranger och andra verksamheter slå igen under pandemin. Konkurserna i Stockholms län minskade ändå något sett över hela 2020 jämfört med året innan – men för...lördag 16/1 6:15

Tonåring sexofredande 7-årig pojke på fotbollsplan

Nyheter Dömd i tingsrätten: 60 dagsböter En pojke i tonåren har dömts i Attunda tingsrätt för sexuellt ofredande mot en 7-årig pojke. Gärningsmannen är tidigare ostraffad och dessutom ung, vilket påverkade påföljden som stannade vid 60...fredag 15/1 14:50