På Södermalm röstar runt 85 procent i kommunvalet, vilket är högst i hela stan. Foto: Christian Johansson

Södermalm – här röstar flest i hela stan

Södermalmsborna är aktiva när det kommer till lokalpolitik. Här är valdeltagandet högst i hela stan. Miljö och feminism ligger Söderborna varmt om hjärtat. Om ett år är dags att rösta igen. Nu kickar Mitt i i gång valbevakningen.

  • Publicerad 07:05, 5 sep 2017

Om ett år återvänder vi till valurnorna – något som Södermalmsborna gillar. Hela 85 procent av de röstberättigade gjorde sin stämma hörd i förra kommunvalet, vilket är bäst i klassen jämfört med resten av Stockholm.

I innerstan går Södermalm mot strömmen – genom att vara ett rödgrönrosa fäste. Nära 6 av 10 röster i stadsdelen gick i förra kommunvalet på de rödgrönrosa. I resten av innerstan röstade majoriteten på alliansen.


Så röstade Södermalm 2014


Källa: Valmyndigheten


Något annat som sticker ut på Södermalm är att det är ett av Miljöpartiets hetaste områden i staden. Partiet blev förra valet det näst största på Södermalm, med 19 procent av rösterna.
Feministiskt initiativ skördade också stora framgångar i stadsdelen i förra valet, med sju procent av rösterna. Det gör Södermalm till ett av partiets starkaste fästen i Stockholm.

Moderaterna största parti

Men trots de rödgrönrosas framgångar var ändå Moderaterna det enskilt största partiet på Södermalm förra kommunvalet. Partiet fick nära en fjärdedel av rösterna, 23 procent.
Och tittar man mikrolokalt är vissa valkretsar i stadsdelsområdet i majoritet blå. Som Gamla stan och Hammarby Sjöstad.

I valkretsen Sickla kanal gick till exempel 36 procent av rösterna i kommunvalet på Moderaterna och alliansen fick majoritet.

Sverigedemokraterna var en av förra valets raketer. Men här på Söder föll partiet inte så många väljare i smaken, det fick fyra procent av rösterna vilket var en procent mindre än genomsnittet i staden.


Så röstade Stockholmarna 2014

Källa: Valmyndigheten


Hur vet väljarna vad de ska rösta på i de olika valen? Det vanligaste är att väljaren röstar på samma parti rakt av. Bara tre av tio väljare röstar på olika partier till kommun, landsting och riksdag.

– Om man röstar olika finns det ett skäl till det. Kommunalt kan det handla om att man känner någon granne som är lokalpolitiker eller brinner för en särskild lokal fråga, säger Henrik Oscarsson, föreståndare på SOM-institutet.

Hur det går i valet nästa år vet ingen. Men det finns anledning att tycka till lokalt. Nära 18 procent av all skatt som vi betalar går direkt in i Stockholms stads kassa.

Och det är ju vi väljare som bestämmer vilka politiker som i slutändan ska bestämma över pengarna.